23 september 2012

NORRLAND av Po Tidholm - boksläpp 16 oktoberFör Teg Publishing blir oktober en spännande månad! Förlaget släpper nämligen boken Norrland skriven av Po Tidholm den 16 oktober. Boksläppet sker i samband med Kontext i Kulturen hus, där Marianne Söderberg intervjuar författaren Tidholm. Det som är särskilt spännande är att både Marianne och Po är uppväxta i Hälsingland, och det ska verkligen bli roligt att lyssna på hur dessa gemensamma erfarenheter kommer att prägla samtalet.

Boken Norrland är praktverk som förhoppningsvis kommer att bli underlag för många diskussioner om landsdelens historia och nuvarande situation. På Teg publishings hemsida kan vi bl.a läsa:

"Skeva mediebilder och historiska orättvisor är utgångspunkter när Po Tidholm samlar sina viktigaste texter om dagens Norrland och uppväxtens Hälsingland.

"Med lika delar journalistiskt hantverk och personlig ilska belyser Po Tidholm i Norrland hur glesbygdens dilemman hänger samman med storstädernas framväxt, väcker frågor om vad det innebär att komma någonstans ifrån och vad platsen gör med oss."

"Bokens reportage, krönikor och essäer är hämtade från dagspress och magasin. Norrland inleds med ett nyskrivet förord och nytagna fotografier från många av de platser som finns gestaltade i boken."

Bokens baksidestext talar om att "norrlänningar sällan pratar om Norrland, det är maktens namn på norra Sverige, ett namn med vidhängande bilder."  Just denna formulering ger mig stora förväntningar på boken, eftersom jag känner att det är central fråga. Många norrlänningar känner sig obekväma med att klumpas ihop under ett sådant stort och vitt begrepp som Norrland. Vi är norrbottningar, västerbottningar o.s.v. Samtidigt lever vi under detta begrepp varje dag, och vår identitet skapas kanske mer utifrån stockholmarnas attityder mot oss, än utifrån vilka vi verkligen är.

Förhoppningsvis kommer Po Tidholms bok att ge oss en ny historieskrivning, en mer sanningsenlig och korrekt berättelse om vad Norrland varit och vad det är idag.

Jag ser helt enkelt fram emot en upprättelse! För oss alla som bor i Norrland och som lever våra liv lite på sidan av allfartsvägarna. Men som samtidigt bor i den landsända som står för de mesta av naturresurserna - malmen, skogen, älvarna - som det moderna samhället är helt beroende av.

********

Läs andra bloggare om , , , ,

3 kommentarer:

Ulf sa...

Sådana böcker behövs. Debatten stad-landsbygd får inte bara föras i huvudstaden. Då blir perspektiven skeva.Bra att du tar upp det.

Sven sa...

Ulf: Ja verkligen viktigt. Det jag sett av boken, smakprov ur texten, så är det uppenbart hur välskriven den är. Inte bara när det gäller innehållet utan även rent stilistiskt. Jag tror att det kommer att bli en mäktig upplevelse att läsa den här boken.

Sven sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.