21 juni 2012

Fiskgjusens bo

Någon har satt en kamera i boet där ett par fiskgjusar föder upp sina ungar. Man får följa dem dygnet runt. Det är väldigt häftigt när den andre kommer med en stor fisk!

Det här en spännande thriller!

I högermarginalen har jag en bild på  gjusen, om du klickar på bilden kommer du direkt till boet.

9 kommentarer:

thord wiman sa...

Hejsan Sven!

Fint du lagt ut denna för alla fågel/naturintresserade berikande webbpärla.
Webbkameran finns i Estland och benämns helt kort "kalakotkas" som betyder fiskgjuse på estniska. Ljudåtergivningen i realtid är en smärre sensation och något nytt i dessa sammanhang och innebär att närvarokänslan blir nästan kuslig med en liten bismak av intrång.

Jag har följt denna webbkamera en tid och är helt trollbunden. Ur tre ägg ser nu tre kycklingar dagens ljus. En är påtagligt liten och kommer få svårt att klara livhanken. Det är plågsamt se den så frenetiskt konkurrera med sina två storvuxna syskon ofta helt förgäves, striden för livet är benhård. Den ömma fågelmodern börjar se uttröttad ut.

Vet inte hur många som hittat till denna akustiska webbplats men bra du ger fler chansen till en unik naturupplevelse och chansen att på svindlande nära säkerhetsavstånd snudda vid obönhörliga livsexistentiella vardagliga villkor som inte för så länge sedan även var människans. Och kan bli det igen. En väsentlig tankeställare/insikt i all vår marknadsanpassade, förvaltarkatastrofala, ansvarslösa aningslöshet. När ska vi vakna?

Fortsatt trevlig klorofyllmättad sommar, Sven!

Sven sa...

Thord Wiman: Tack för en mycket klargörande och instruktiv kommentar till webbkameran med fiskgjusens familj!

Anonym sa...

Stackars mamman, sitta där i detta spöregn!!!!

Anonym sa...

Hela min arbetsplats följer den "lilles" kamp för sin överlevnad.Projicerar vår avsky på de stora elaka syskonen, och den oempatiska modern, ibland litet arga på den lille för att han inte tar för sig och står upp för sina behov.
Som sagt ... en riktig nagelbitare....
cathrine

Ulrika sa...

I kill her when I meet her. The mother alltså....

Sven sa...

Cathrine och Ulrika: Det är hårt liv i naturen. De svagaste får alltid äta sist medan de starkare tar för sig. Jag tycker att det är tur att man är människa och kan välja ett helt motsatt politiskt förhållningssätt: Jämlikhet i levnadsförhållandena!

Anonym sa...

Den minsta får visst mat, det blir alltid mycket över när de andra har blivit mätta och då matar föräldern den minsta tills han blir nöjd! Titta fler gånger under dagen så får ni se. Det är duktiga föräldrar som fångar mycket fisk och tar god hand om sina ungar! Ingen anledning att hata mamman!

cathrine Lundgren sa...

Den lille har vuxit till sig, antagligen för att som många hejat på honom, healing genom skärmen, kan det vara möjligt?

Cathrine

Sven sa...

Cathrine: Men vad roligt att det går åt rätt håll för den lille! Goda tankar hjälper, verkar det som!