23 april 2012

Om tidens gångI helgen hade Erik Holmstedt vernissage på Galleri Lindberg med sin utställning Herbarium - Refugium. I utställningens första del har Erik fotograferat sin pappas herbarium, där fadern samlat på vackra torkade växter, de flesta plockade i Koskullskulle på 30-talet. Alla växter är noggrant dokumenterade med latinska namn, växtplats och datum. I den andra delen av utställningen, som kallas Refugium, ett latinskt ord som betyder tillflyktsort, har Erik fotograferat levande blommor i sin trädgård eller i sitt växthus.

Utställningen ger mig många associationer kring livets gång. Hur vi människor försöker hantera att nuet, som är det enda som egentligen finns, aldrig går att bevara utan ständigt rinner mellan våra fingrar. Eriks pappa samlade levande växter på 30-talet och genom att pressa och torka kunde han bevara dessa för eftervärlden. Växter och blommor  som han säkert beundrade och älskade.  En mansålder senare, 80 år, tar sonen vid och genom fotografiet, ett annat medium för bevarande, lyfter han upp och dokumenterar faderns arbete. Genom att låta ett bakomliggande ljus lysa upp varje sida i herbariumet lyckas Erik, trots att  det handlar om kvarlevor, väcka de torra växterna till liv i ett nytt sammanhang.

Det vi älskar i livet kommer vi också att förlora. Denna smärtsamma insikt försöker vi hantera på olika sätt. När pappan skapar sitt herbarium så är det fåfängt försök att bevara något levande som inte kommer att finnas kvar. På samma sätt fungerar det när Erik, som en kontrast till herbariumets torkade växtdelar, fotograferar levande blommor. Ett fotografi av en levande blomma är ändå bara en plan yta där avbilden av blomman projiceras.

Konsten har en fantastisk förmåga att hjälpa oss människor att uthärda livets förgänglighet. Fotografier, målningar, skulpturer fryser tiden vid det ögonblick som det skapas, men genom sin mångtydighet finns alltid en möjlighet för en betraktare 80 år senare att komma i relation till verket, och bli drabbad av en ny och levande upplevelse.

Konsten säger: Det finns alltid en möjlighet till uppståndelse ifrån det döda! I den här utställningen är det Erik Holmstedt som fungerar som den överstepräst som bevisar att dessa ord är sanna.

********
Andra bloggare om , , ,

6 kommentarer:

Elisabet. sa...

Jaha.

Se där .., lika underbart skrivet som hos vilken recensent som helst!

Har lokaltidningarna hört av sig?

radhusbloggen.blogg.se sa...

Den kanske man måste gå och se:-)

Sven sa...

Elisabet: Hehe...nej, jag har nog fullt upp med att kritisera media istället :)
Vet du att här ligger snön kvar än....hur är det med Halland?

Radhusbloggen: Rekommenderas!

radhusbloggen.blogg.se sa...

Har "utmanat" dig på min blogg. Titta in så ser du. Men känn inget tvång!!!!

Ingela sa...

http://kuoksik.blogspot.se/2012/04/tack.html

Sven sa...

Ingela: Tänker på dig!