18 februari 2012

Kalix Galleria Lördag kl 12.00


För ett par år sedan fick även Kalix en Galleria. Affärerna från de två gamla affärsgatorna flyttade in i ett nybyggt och lyxigt hus. Se bara på golvet, det är en speciell svart och känslig sten, blank som i ett palats. Man förstår glädjen när det invigdes, nu skulle även Kalix bli en riktig stad med egen Galleria. Allt för att locka folk från andra landsdelar till pärlan i norr, vid Kalixälvens strand.

Tyvärr, nu har caféet gått i konkurs. Den fina restaurangen har lagt ner och bytts ut mot en Sibylla korvkiosk. Idag, mitt på dagen en lördag, var det i stort sett tomt på folk. Trots att systembolaget har sina lokaler här.

Kalix ingår i en trend som svept över hela Sverige, där varje kommun försöker utvecklas på samma sätt som alla andra. Ingen kommun tar till vara på sina egna speciella förutsättningar utan kopierar vad storstäderna gör. Det verkar som logiken är: till Stockholm flyttar mycket folk och där har dom många gallerior, alltså måste vi också ha en galleria! "För att dra hit folk".

Kommunerna fokuserar nämligen inte på de människor som bor i kommunen, utan de som de förväntar sig ska flytta till kommunen. De nya innevånarna, dom som behöver en galleria för att trivas.

Men det man missat med att bygga en galleria i Kalix, det är att ta vara på den lilla ortens stora fördelar. I en liten norrlandsort ligger affärerna alltid efter en eller två gator, koncentrerat i ett litet centrum, och man kan alltid parkera bilen alldeles utanför dörren. Man behöver aldrig tänka på parkeringsplatser eller parkeringshus. Landsbygdsfolk lever i och med bilen, och de vill aldrig gå mer än fyra meter mellan bilen och en affär. Och det är otroligt skönt att göra sina ärenden på det sättet, och Kalix var innan gallerian ett av de bästa och enklaste ställena att bo på. Små affärer utspridda på två parallella gator med gratis parkering utanför.

Så här ser ska en typisk affär se ut på en liten ort.


En annan stor fördel som Kalix har jämfört med många andra ställen, det är sparkföret. Man kan åka spark överallt, genom hela centrum, på alla gator och gångbanor. Uppvärmda torg med värmeslingor har lyckligtvis inte slagit igenom Det innebär att om man inte har bil, som den alltmer åldrande befolkningen, kan man istället åka spark fram till affärens dörr.


I och med glesbygdens sparktäthet är brodden en av det mest använda hjälpmedlet i vardagen. Utan spark och brodd står man sig slätt. Alla äldre kan åka spark till affären, och eftersom de har svårt att böja sig har de broddarna på sig även när de besöker affärerna. Inne på färghandeln i Kalix har de golv som tål att man har broddarna på sig. Men på gallerian i Kalix, på det fina palatslika golvet, med den svarta, blanka stenen är det totalt broddförbud.

Det känns som om Kalix, precis som många andra små kommuner, drömmer om att få en ny befolkning. En befolkning som inte går med broddar inne.

*******

Andra bloggare om , ,

7 kommentarer:

Hans sa...

Bryt upp stengolvet, lägg frysslingor, gör isbana i hela gallerian, dela ut gratis broddar till dem som inga har!

Matten och Nelsson. Tankar i nutid. sa...

Vad skönt att alla inte är för gallerior i alla små hålor i landet. Vi behövde ingen i Boden heller - egentligen.

Sven sa...

Hans: Kanske det......en ny ishall behövs säkert!

Matten och Nelsson: I Luleå har vi tre gallerior, och en under byggnad! Det är lika bra att lämna broddarna hemma.

Bert sa...

Men snälla Sven!

Broddar bromsar den heliga tillväxten förstår du väl.

Meningen med livet är att glida omkring och shoppa, utan störande inslag, såsom vinter och annat tjafs.

;-)

Sven sa...

Bert: Ja precis, vintern och kylan, är det inte lika bra att vi avskaffar den? I och för sig, vi är ju på god väg, i och med klimatförändringarna.......!

Anonym sa...

Slant och hamnade på fel sida. Här ska det vara:
Dagens visdomsord: Utan spark och brodd står man sig slätt.
Just det: SLÄTT!
Snorre

Sven sa...

Snorre: :-)