31 januari 2012

Stilla vinter


Jag fortsätter att måla vinterstränder. Den blanka isen, snön på stenarna, allt är så rent, kyligt och stilla. Vintern är som en djup meditation, då jaget har blivit upplöst i en kall dimma och äntligen lämnat själen ifred. Alla ljud är dämpade, tystnaden råder.

Veckorna rullar fram och fredagarna är betydligt ljusare än måndagarna, trots ständiga moln på himlen. Jag kan inte längre skilja på om det är ljuset eller den inre glädjen som gör att jag ser alltmer positivt på tillvaron. Framför mig ligger vårvintern, den årstid som för mig betyder skidturer ut på isen, kaffet i en termos och smörgåsar med leverpastej på.

Det är stark kyla i Luleå idag, och ett högtryck som slår alla rekord ligger över Norrbotten. JAS-planen får inte lyfta från F21, planens instrument visar fel. Vintern får till och med militären att stanna upp och reflektera över sakernas tillstånd. Det tycker jag är fint.

6 kommentarer:

Elisabet. sa...

Pv säger att han märker tydligt av högtrycket här med .., sällan har stranden varit så vattenbefriad och klippavsatsen där vi kliver i sommartid - i havet - där är det nu torrt nästan.

Sven sa...

Elisabet: Det måste ju påverka oss människor också, vi består ju till 70 % av vatten. Undrar hur? Mycket vatten i knäna?

Monet sa...

Åh, så fina vinterbilder. Precis sådär såg det ut vid våra stränder på ön Yxlan i Stockholms skärgård. Jag har några bilder på min blogg för några dagar sen där du kan se hur fint vi hade det.

Nu har jag varit i Stockholm på snabbvisit. Grått, kallt, fult och deprimerande. Halt också. Så jag längtar till mitt Provence. Och så SNÖAR det här och ska bli minus sjutton grader i övermorgon. Upp och nervända världen. Och ute är det 99% luftfuktighet??

Måla mera Sven, det är som du säger, meditativt med den sortens vinter.

Sven sa...

Monet: Jag har tittat på dina bilder.....väldigt fina! Och de påminner verkligen om "våran" strand, med snön på stenarna.

Ja, vädret är det ingen ordning på numera. Här har vi inte haft is på havet som vi brukar. Men ikväll; 22 grader kallt och istäcket på havet är på väg att lägga ända till Finland! Känns skönt för en vintermänniska som jag.

Det är tacksam med akvarell när man målar snö, papperet är ju redan vitt!

Anonym sa...

Om inte kylan dämpade oss människor skulle vi kanske inte få ro i vårt inre, stanna upp.
Och den inre glädjen kan det vara inför den stundande vårvintern och våren med alla möjligheter som dessa bjuder på.

Sven sa...

Anonym: Ja, vi har tur som har så många årstider. Ständig förändring utan att vi själva behöver agera!