2 oktober 2011

Se nu hur det blev!


Ett löv som lämnat sin björk och av vinden och regnet tryckts fast vid vårt köksfönster. Det känns som om det vore jag! Som ett offer för regnperioden som vi befunnit oss i över en månad. Och jag är säker på att det är straffet för att vi hade en fin sommar, Luleå vann solligan och vi var stolta över det, somliga skröt om det, utan att ta hänsyn till förhävandets konsekvenser.

Det fanns ingen Noak som i somras byggde en ark på Mjölkuddsberget, och förebådade det som komma skulle. Det borde han ha gjort. Han borde ha stått där och sagt, förhäv Er icke!

Då kanske man hade varit lite mer ödmjuk i somras, och om någon sagt att det är fint väder, så skulle man ha sagt - ja, NU ja, men vänta bara! Vi borde ha följt den typiska norrbottniska attityden som vi odlat i så många hundra år, den pessimistiska. För den är det enda som kan fungera här uppe i denna gudsförgätna plats.

Men nu får vi vad vi tål. Vi kommer alla att tryckas ner i de blötmyrar som nu breder ut sig över hela vårt län. Vattnet kommer att fylla alla djupa diken, och när kylan kommer så fryser det en tjäle som blir djupare än i mannaminne. Och vintern kommer att bli den kallaste på hundra år. Och så vidare.

Jag tror att vi alla har ett personligt väder. Vi rår för vårt väder. Det gäller att sköta sig, inte skryta och tro sig vara någon speciell, för då är det bara att köpa ett bra paraply, och riktiga gummistövlar.

Den där jävla solligan. Varför skulle vi gå och vinna den för! Nästa år måste vi hålla oss lite mer anonyma, lite mer i mitten. Norrbotten ska inte utmärka sig, i varje fall inte när det gäller positiva framgångar.

Nästa sommar får vi be Kallax att fuska med apparaterna. Skriv ner antalet timmar! För det här orkar vi inte med. Jag och lövet på vårt fönster.

8 kommentarer:

gunnar i vaplan sa...

Härlig bild..!

Anonym sa...

Du är oslagbar!

Elisabet. sa...

Ja, här har vi soligt och fint ,-))

Bara så du vet.

bettankax sa...

Ja här är det sommar än. 24 grader ska man inte klaga på. Och inte förhäva sig heller:)

Lena Sköld sa...

Personligt väder var ordet! Vi som går på litsium har varken regn eller sol. Det är mest lagom ljummet och jämngrått hela tiden :0).

Bert sa...

Jag erkänner. Det är JAG! Mea culpa.

Svalbard nästa. I elva år. Kolgruvorna.

Räcker det?

Sven sa...

gunnar: Tack! Ja, den beskriver rätt bra situationen i höst, regn och rusk.

Anonym: Ja, men säg det inte till nån. Man kan tro att jag förhäver mig :)

Elisabet och bettankax: Men usch så ni skryter.....det kan inte gå väl!

Lena: Ja, litium är väl till för att jämna ut det hela. Frågan är vad som är bättre, rejäla skurar eller bara molnigt :)

Bert: Jag förstod att det var du! Som hade förhävt dig som vanligt och skrutit om soltimmarna!
Men du behöver inta fara härifrån. Sitt i regnet här bara.

Ingemar Dahl sa...

Det är inte bara Norrbotten, i stort sett hela landet.