29 oktober 2011

Facebook på Porsön ingen överraskning.

Nu är det klart att Facebook etablerar sig i Luleå med serverhallar som är så stora att ingen vet om det går att jämföra med 12 fotbollsplaner eller 19 hockeyplaner. Det är i och för sig typiskt att storleken jämförs med sportarenor och inte med ett vanligt dagis. Det ryms kanske 14 dagis-baracker i en hall, eller 8 äldreboenden. Bara så att vi får ett grepp hur stort det är, för oss som sällan går på sport men har barnbarn och snart är gamla.

Det här är ingen överraskning för oss Porsöbor. Vi har vetat att vårt hörn av världen är väldigt speciellt, och bara gått och väntat på något stort. Vi Teglunds har till och med haft två konstutställningar och gett ut en bok om Porsön, men det är osäkert om det var det som avgjorde det hela och fick Facebook att komma hit. Vad jag minns pratade ingen besökare på utställningen engelska eller hade snygg kostym.

Nej, det hela är nog Kalle Petersens förtjänst, våran borgmästare. Jag har ju skrivit en hyllning till honom tidigare, som ni kan läsa här. På ett sätt är Facebook en upprättelse för Kalle, sedan han förlorade IKEA. Bucht från Haparanda åkte till Kamprad och blev kompis med honom och IKEA körde förbi Luleå mitt framför våra ögon. Jag förstår att det har varit ett horn i sidan sedan dess, så nu tog Kalle och åkte till Kalifornien istället och kom hem med Facebook. Det var bra gjort. IKEA är inte lika stort, det motsvarar bara 8 dagisbaracker.

Kalle har nu lyckats förära Luleå både ett stort och fint Kulturhus och Facebook. Det skulle ingen socialdemokrat ha kunnat göra! Nu kanske ni hajade till, för Kalle är ju faktiskt ett socialdemokratisk kommunalråd. Ja, men egentligen är han liberal som huvudsakligen samarbetar med det privata näringslivet. Denna dubbla roll har gjort att han kunnat hålla de konservativa ståldemokraterna stången inom partiet, de som ältade kulturhuset i 25 år och aldrig kom till skott förrän Kalle tog över. Om ståldemokraterna hade haft makten nu skulle de säkert ha tackat nej till Facebook eftersom serverhallarna inte är större än ett halvt järnverk.

Om man ska åstadkomma något, så är det en framgångsfaktor att utge sig vara något men i faktiskt handlande bete sig helt annorlunda. Ett bra exempel är Moderaterna som utger sig vara ett arbetarparti, och som håller socialdemokratiska värderingar högt, och genom det kunnat hålla vänstern stången samtidigt som man genomför den högerpolitik som man alltid vela genomföra. Och partiet går bara bättre och bättre liksom Sveriges ekonomi, i varje fall för de besuttna.

Ett annat exempel är Bodens kommun där Moderaterna och Vänsterpartiet ledde en ohelig allians i flera år. Vänsterpartiet kunde hålla kommunisterna stången och Moderaterna hålla tillbaka sin egen högerfalang, samtidigt som Bosse och Olle samarbetade med det privata näringslivet. Boden blomstrade, ekonomin gick bra och befolkningen ökade. Men nu är socialdemokraterna tillbaka och ekonomin är raserad och nedskärningar i vården pågår.

Slutsatsen när det gäller politik är att du aldrig ska vara den du utger dig för att vara, för då åstadkommer du ingenting. Därför har jag stora förhoppningar på Juholt. När han håller sina tal så låter han som en ståldemokrat från 70-talet som fortfarande håller de röda fanorna högt, och folk får tårar i ögonen över den fantastiska palmelika retoriken. Men i verkligheten beter han sig som Torsten Flinck; ingen ordning och struktur och ingen speciell politisk uppfattning. En konstnärsnatur som improviserar sig fram i tillvaron.

Därför tror jag på Juholt. Idag går det inte att stå för något för då finns det risk att man förlorar väljare.

******
andra bloggare om , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men hur var det nu med Juholt, fel siffror i veckan, det får vi som inte jagas ha men inte han. Han har det inte lätt.

Ulrika sa...

Problemet är bara att hur ska man då kunna veta vem man ska rösta på? Om folk inte är eller tycker vad de utger sig för. Känns lite som - lotteri? Men det kanske är det som är själva poängen? Att man kan dra en vinstlott.