11 april 2011

När forskningen har fel

Det är något som är konstigt med vetenskaplig forskning. Under flera decennier kan hela forskaretablissemanget vara överens om en sak, och sedan visar det sig att alla hade helt fel. Ofta är det en person som först börjar ifrågasätta den gängse uppfattningen och som naturligtvis blir hårt fördömd, för att sedan få upprättelse och visa sig ha helt rätt.

Mitt första exempel handlar om fettets farlighet. Redan på 50-talet i USA började några forskare påstå att fettet hade kopplingar till hjärt- och kärlsjukdomar. Ganska snart visade det sig vara fel men då preciserade de sig och nu var det det mättade fettet som var boven. Det fanns inte någon grund för deras påståenden, och de använde också fusk för att bevisa det hela. Men det fick ett enormt genomslag i västvärlden. Och sedan vet vi vad som hände här i Sverige, vi fick tallriksmodell och nyckelhålsmärkning, vi skulle äta fettnålt , fibrer och 6 -8 bröd om dagen. Och efter det blev vi både i USA och i Sverige allt fetare och fetare, det blev en s.k fetmaepedemi.

Först på 2000- talet började en läkare ifrågasätta denna etablerade sanning. Hon blev hårt angripen, anmäld till Socialstyrelsen och utsedd till "årets förvillare". Men det fanns bara ett problem, hon hade rätt! Socialstyrelsen har godkänt hennes metod vid diabetes och fler och fler forskare ansluter sig till den nya läran. En fjärdedel av Sveriges befolkning äter nu fettrik kost med lite eller inga kolhydrater. Fortfarande kämpar etablissemanget emot med dietister, forskare och Livsmedelsverket i släptåg men det är bara en tidsfråga inan de måste ge sig.

Mitt andra exempel är skolan. I Maciej Zarembas artikelserie i DN framkommer att den pedagogiska forskningen ända sedan 70-talet hävdat att barn lär sig bäst genom grupparbeten och genom att själv ta reda på kunskap och inte genom katederundervisning. Det har varit inne med tema och forskning ända från lågstadiet och faktainlärning av den gamla skolan har varit tabu. Ingen har ifrågasatt det hela bland forskarna på Lärarhögskolorna trots att resultaten i svenska skolan blivit sämre och sämre. Numera är det katastrofalt.

Zaremba beskriver Hans Jansson som jobbar på Tegskolan under 90-talet och som går emot den gängse uppfattningen och börjar satsa på ordningsregler, katederundervisning och faktakunskap. Han blir avskedad men startar en friskola 2001, Minervaskolan i Umeå. Redan efter tre år har Minervaskolan länets bästa skolresultat, men det möts med tystnad från skolchefen och folk från Lärarhögskolan. Det har visat sig att Hans Jansson har rätt och att han kommer att få rätt mot hela det pedagogiska forskningseliten. (Kanske t.om. skolminister Björklund har haft rätt i mycket, trots att jag häcklat honom ofta på den här bloggen)

Mitt tredje exempel är Christopher Gillberg som var den som lanserade DAMP-begreppet på 1980-talet, vilket fick stort genomslag i Sverige och övriga Skandinavien. Hans var den stora experten och hade en långtidsstudie av barn i Göteborg som han grundade sina antaganden på. Utifrån hans forskning skapades hela vår bild av barn med ADHD, och som har medfört ett utredningshysteri och sättande av diagnos på allt fler barn. Men när några andra forskare ville se på hans grundmaterial vägrade han och när Kammarrätten tvingade honom att lämna ut dokumenten körde han allt i en dokumentförstörare i källaren till Göteborgs universitet. Det tog en hel helg och han lyckades utplåna alla bevis. Bevis på vad? Troligtvis forskningsfusk om ni frågar mig.

Min slutsats måste bli att vetenskaplig forskning har samma värde som tron. Det är bara en annan form av religiös verksamhet, där Guden inte är i himlen utan består av forskningsbidrag, prestige, avundsjuka och karriärer.

Själv håller jag på att forska om vad som är bästa att ha på sig när man åker skidor: superunderställ, microfleece, Brynja, Merinoull, Ullmax, bomull eller vadmal? Vad säger forskningen?

*******

PS. Minervaskolans hemsida är gjord av Anders och Jonas Teglund.

15 kommentarer:

Elisabet. sa...

Helt rätt!

Och hur väl minns jag inte forskningsrapporten från en läkare i malåtrakten, som t.om doktorerat på saken och kommit fram till den häpnadsväckande insikten att om man rör sig mycket, t.ex. åker skidor i fjällen, så förbrukar man mycket mer kalorier än om man inte gör nånting.

Käre värld! Tänk, vad vetenskapen kan lära oss arma människor!

Ingela sa...

Problemet med skoldebatten är att man blandar ihop ett tydligt ledarskap med ett auktoritärt ledarskap. Auktoritet som ledare skadar inte, däremot är det tragiskt att elevaktiva arbetssätt (som stöds av annan forskning) riskerar att hamna i kylan till förmån för enkelriktad katederundervisning. Båda behövs naturligtvis. Det livslånga lärandet är ett av skolans viktigaste mål och går inte att nå enbart med hjälp av inlärande av färdigheter och faktakunskaper, trots att det på intet vis är något fel på någotdera. Lika lite som ordning och reda, krav på eget ansvarstagande och respektfullt bemötande av både kamrater och vuxna.

Ingela sa...

För övrigt går det att finna stöd i forskningen för ungefär vilken uppfattning som helst. Ibland ser man med förundran på sådant som presenteras som sanningar fast det vilar på synnerligen bräcklig grund, exempelvis informantgrupper som är löjeväckande små.

Bert sa...

Pendeln slår oftast tillbaka. Så är det i många fall. Kanske en naturlag.

För övrigt är min erfarenhet:
- Merinoull vid stillasittande
- Syntet vid fysisk aktivitet

Bara så du vet.

Men gärna bomull utanpå synteten, som absorberar fukten. För ännu har inte forskningen kommit så långt att all fukt "ventileras bort genom de miljoner små hålen i det andande membranet".

;-)

baratradgard sa...

Det är något ruttet i staten Danmark - eller vad det var Shakespeare han skrev.

Sven sa...

Elisabet: Ja, och den här kalorimodellen som använts i många år, att kroppen är som en ugn som förbränner kalorier, och ju mindre kalorier vi äter desto smalare blir vi, den har ju visat sig felaktig. Det är stor skillnad på en kalori som kommer från fett och den som kommer från socker, den förbränns olika.

Eller så kanske den nya teorin också är fel...:)

Ingela: Tack för dina kommentarer, du kan ju skolan från insidan. Och jag förstår att det är mycket mer komplicerat än vad som kommer fram i Zarembas artiklar, de är ju lite ensidiga. Men ändå tror jag att han lyfter en del intressanta saker.

Bert: Jag tror du har rätt. Jag ska nog ha merinoull.....som mest sitter stilla :)

baraträdgård: Han hade nog rät Shakespeare, även i överförd mening (till Sverige alltså)

Anonym sa...

Lyssna på Tiina Rosenberg, apropå mobilen som en annan form av religiös verksamhet - eller längtan efter gud- (vid sidan av vetenskapen)
http://sverigesradio.se/sida/sok.aspx?q=tiina rosenberg

/Jimmy

Anonym sa...

Egentligen behövs ingen kommentar till det du skriver.

Jag säger merinoull men det är inte helt enkelt, ska man ha tunna eller tjocka 150, 200 eller 260 eller ska man ha
alla. Jag har 150 och 200 på underdelen, använder olika beroende på kylan och 150 och 260 på överdelen. Ett par typ mammeluckor för att var extra varm samt naturligtvis trosor i merinoull. Dessutom blev det ett par tunna fingervantar i merinoull, bra när man ska ex. fota när det är kallt. Det slutade inte med det. Det blev också sockar i merinoull, tunna och tjocka. Som tur var hade de slut på mössor. Det hade redan blivit alltför dyrt. Innan jag gick ur affären hade jag också med mig ett par kängor som tål ner till -25.

Ingela sa...

Och när det gäller herr G-berg och de andra doktorerna som har släppts in i skolan och hamnat över pedagogerna som professionella elevbedömare ska jag försöka att inte tycka så högt.

Anonym sa...

Ni oroar mig! Det verkar som om ni lider av vetenskapsförakt (en parallell till politikerförakt). Det mesta av den "vetenskap" vi får i oss är filtrerad genom rapportören.
Litar vi på medierna?
Nej!
Varifrån får vi vår världsbild?

Vetenskapen säger väl egentligen: Det här är det sannaste idag.
Vetenskapen är alltid öppen för en ny sanning i morgon.
Bara Muhammed har har rätt hela tiden - dessvärre!

Sven sa...

Jimmy: Har lyssnat.... är inte lika negativ som hon till mobiler i offentliga miljöer.Jag älskar att tjyvlyssna!

Anonym: hahaha ...du har verkligen funnit lösningen på de flesta problem som kan uppstå. Du har blivit Merinoull-kvinnan!

Anonym: Nej inte förakt, men kritisk, det är en stor skillnad.
Det är faktiskt så att det tar minst 20 år för ny vetenskap att slå igenom i ett paradigmskifte. Så det mesta vi tror på idag, tex att mättat fett är farligt, har redan motbevisats för många år sedan. Men det vetenskapsmän som byggt sina karriärer på en åsikt de vägrar tänka om, och ofta måste en hel generation forskare dö ut innan något nytt slår igenom. Det är jag kritiskt mot, trögheten. Sedan håller jag med dig, att det går inte att lita på medierna i sådan här frågor, de är alltför impulsstyrda.

Sven sa...

Ingela: Ja, herr G-berg.....hur är det nu, hur många elever i varje klass bör ha diagnos enligt honom....?

Ingela sa...

Sven: Du testar väl bambun? Fast den är förstås bäst när man rör på sej...

Ulrika sa...

Jag lägger mig inte i dina val, men väljer du Ullmax vet du vart du ska gå för att handla:-)

Sven sa...

Ingela och Ulrika: Saken är under utredning under budgetåret 2011. En handlingsplan avseende kläder närmast kroppen vid skidåkning, bör tas fram för vinter 2012.
Uppföljning: Enkät. Redovisas 2013.