9 mars 2011

Inget behov av ett stort torg

Revolutionerna i Tunisien och Egypten har haft två viktiga förutsättningar: Facebook och Ett stort torg. Tänk om vi skulle starta en revolution här i Luleå, var ska vi då samlas? Facebook har vi ju redan men inget riktigt stort torg. Köpmantorget?.... nej, alldeles för litet. Torget vid Åhlens?....nej, det är inget torg, det är en vägkorsning.

Vi får nog vara lite kreativ och ta till parkeringen på Coop Arena. Den är väl tillräckligt stor kanske.....men då får vi välja en dag då inte Luleå spelar kvartsfinal.

I och för sig, vi har ju ingen anledning att göra revolution. För vi har ju Kalle i ledningen, som ser till att saker och ting ordnar sig till det bästa. Man blir ju mäkta imponerad av hur han lyfte frågan om Lulebos pensioner, och såg till att tvinga styrelsen att backa från sitt tidigare halv-hemliga avtal. I vanliga fall brukar maktens män hålla varann om ryggen, men det gör inte Kalle. Så egentligen behöver vi inte något stort torg i Luleå, i varje fall inte denna mandatperiod.

Och när på året skulle vi samlas på torget och befinna oss där i flera veckor? Ja, inte på vintern i alla fall. Ingen gör revolution när det är 30 grader kallt. Efter en halvtimme skulle de flesta gå hem för att komma in i värmen, hur stor orättvisan än kunde vara.

På sommaren vore det också omöjligt. Då är ju alla Lulebor i sin stuga eller ute med båten. Och Tornedalingarna har farit till hemgården för att hålla på med potatisen. Vi som är kvar skulle inte ens räcka till ett litet mini-uppror.

Vi har det verkligen bra häruppe. Kalle i ledningen. Inget behov av ett stort torg. Och på Facebook kan vi fortsätta skriva skryt-uppdateringar typ: "Idag har jag haft det väldigt, väldigt bra och jag har upplevt mycket, mycket positivt. Det är underbart".

9 kommentarer:

Bert sa...

Kanske är det som den tyska författarinnan i dagens Kulturnyheterna (SVT) hävdar: Det ska inte vara så bekvämt med demokrati. Det ska kräva att folk är engagerade.

Vi är nog lite för tillbakalutade i Sverige. Tror jag.

Elisabet. sa...

,-)

Har jag sagt det förut, tro?

Att du skriver så bra!

Anonym sa...

Måste nog ändå gå med i facebook ifall det blir nån revolution. Och även för att kunna skriva. "Nu har jag tränat, ska duscha och äta proteinrik kost. Nu har jag ätit min proteinrika kost klart och ska lägga mig.Imorgon ska jag träna."

Jag överdriver lite och det är nog för att jag inte skaffat facebook men vill det innerst inne. Snart är jag med.

Sven sa...

Bert: Jo, nog har vi det väldigt bra. Men det beror ju på tidigare generationers kamp. Tack Per Albin.

Största opinionsfrågan i Luleå de senaste åren har väl varit bevarande av kranen i södra hamn.... det säger ju en del.

Elisabet: Hehe.....nej det var helt nytt för mig :)
Det verkar bli snöstorm i Halland idag, håll dig inne!

Anonym: Välkommen. Du vet ju redan vad man ska skriva!

Leva sa...

*skrattar*...

Du kan konsten att förenkla saker så att de blir roliga, om än inte självklart sanna! :)

Man kan briljera med sina konstruerade eländen för att låtsas att man inte har det så bra som man faktiskt har det. Men att klaga tycker jag är högmod och skrytsamhet, för oss extremt privilegierade. Inte på en enda liten punkt är det synd om oss nordbor. Vi har det SÅ bra. Vi har faktiskt inga anledningar att skriva något annat än "det är underbart" på Facebook. Det handlar inte om skryt; vi borde helt enkelt vara för jäkla tacksamma över att det faktiskt är så.

Rätt upp och ned.

Sven sa...

Leva: Du har genomskådat mig... allt är inte riktigt sant! Och visst har vi det väldigt bra. Men jag tycker man ska klaga mycket ändå, för det är bra för oss alla. Jag har svårt med positiva människor, de som tycker att det är trevligt. Jag har ju växt upp i en klag-kultur liknande norrbottens. "Det är aldrig för sent att bryta ihop".

Ulrika sa...

Gärna torg, bara det inte ligger på Storheden. Vi måste ju ha nåt kvar närmre stan. CoopArenas parkering är väl utmärkt. Då kan man flytta in innnanför entrédörrarna när det blir kallt. Jag tror de hade skidbytardag där inne för inte så längesedan, så vägen är praktiskt taget redan banad för ett flexibelt torg. Får man skriva hur långt man vill här? Inga twitter-krav. I så fall kan jag fortsätta utläggningen. Jag var nyss i Stockholm och bodde vid ett hotell vid Slussen. Där såldes det tulpaner på ett torg, nära Slussen alltså. Hur trevligt som helst. Jag tror visst vi kan vilja ha ett torg här i Luleå:-)

Sven sa...

Ulrika: Ja, kanske ett torg för att kunna köpa tulpaner då.....men tänk på vintern ett stort torg i Luleå, vad det skulle blåsa och vara kallt! Och så tomt på folk det skulle vara på sommaren när alla är i stugan. Men om vi ringer Erskine kanske han kan rita ett torg som är skyddat för vinden, inglasat...?

Just det, ett inglasat torg skulle fungera, och med ett golv av tryckimpregnerat. Då skulle alla känna igen sig :=)

Ulrika sa...

Precis. Vi ringer Erskine.