3 mars 2011

Hur saker hänger ihop

Som människa vill man gärna veta hur saker hänger ihop. Vad som är orsak och vad som är verkan. Vi ser mönster i det som händer och gör våra tolkningar och får så en viss ordning på tillvaron.

Själv funderar jag ofta kring vad olika händelser betyder och vilket samband de har till varandra. Jag försöker förstå hur det ligger till. Och jag vill varken ha en ideologi eller religion, det vill säga färdiga lösningar på hur det verkligen är; något som någon annan tänkt ut. Min största skräck är att vara bokstavstroende, antingen politisk eller religiöst. Jag tror på den ensamma människan, som Gunnar Ekelöf uttrycker det. Gå den inre vägen.

De senaste dagarna har jag funderat på några aktuella företeelser som hänt här i Luleå och som det skrivs om i lokaltidningarna. Och jag har en känsla av att händelserna har ett samband, men jag kan inte formulera det riktigt. Det hänger ihop, men hur?

1. Höghusen på Lulsundsberget som Riksbyggen har byggt har 16 våningar.
2. Räddningstjänstens stegbilar når bara upp till 8 våningar.
3. Riksbyggens vd Anders Sandberg har börjat tänka på sin pension.
4. Mickelsson är ordförande men det är vd:n som bestämmer.
5. "Alla" vill bygga höghus i stan, på minst fem ställen.
6. Tre forskare protesterar mot planerna.
7. Kommunen är passiv, men har ändå en vision för 2050.

Jag har tidigare skrivit om att vi identifierar oss med hur vi bor idag. Bostaden visar vår status mer än yrket, och ju högre upp och närmare vatten vi bor desto bättre. Kanske det även gäller en stad. Ligger inte Lule väl lågt?.... jo, men ändå nära vatten. Höga hus vid strandkanten blir en bra lösning. Stärker varumärket.

När man bygger ett höghus så bortser man från alla andra människor som inte kommer att bo där. Jag ser höghusen på Lulsundsberget när jag går ut på Porsöfjärdens is och jag anser att det är en form av landskapsmässig miljöförstöring. Jag vill inte varje gång påminnas om ett monument byggt av en man som snart ska gå i förtida pension.

10 kommentarer:

baratradgard sa...

Har aldrig funderat över just höghus förr men nu satte det igång några nya spår i hjärnan... Varför bygger man ett höghus? För att fler människor ska få en lägenhet? Nej, det är ju ett monument såklart precis som du skriver -någonting man visar upp. Och just en man är det nog tror jag som planerar ett höghus. "Titta vad jag kan" säger han. "Titta så högt jag kan bygga".

Jag menar tänk att bli odödliggjord genom att ha byggt ett höghus! Då kan man lugnt gå i pension sen.

Bert sa...

Jag välkomnar den debatt som kommit igång här i Luleå och som handlar om att vi måste tänka till om hur vår stad ska se ut.

Höghusen på Lulsundberget tycker jag i motsats till dig, är både häftiga och lite profilskapande. Men de kan stå där de står däruppe på berget. Lite i bakgrunden.

Att det sedan finns de som vill bygga höghus vid älvstranden, måste vi sätta stopp för. Det öppnar inte staden mot havet. Tvärtom. Helt feltänkt.

Sedan måste vi ha arkitekter som med fantasi kan skapa vackra moderna hus. Den som ritat "öststatsfängelset" längst ner på Kungsgatan (f.d. Robertsviksskolans tomt) borde spärras in. Skäms HSB!

Anonym sa...

Inga höghus eller andra hus vid stranden men gärna ett Hundertvasserhus på Svartöberget.

Ingela sa...

Jag kan känna trygghet i både ideologi och religion, nån slags grunduppfattning i alla fall. För övrigt är jag en sån som tycker att det inte är friskt att ha samma uppfattning i mer än sju år, absolut maximalt.

De där höghusen på berget har jag bara sett under byggnadstiden (är de klara nu?) och tyckte nog att de passade där. Men hade Luleå varit min hemstad så att jag hade haft nån slags starkare känsla vet jag inte hur jag hade tyckt.

Sven sa...

baraträdgård: Problemet med höghus i Luleå är att det är fel skala i förhållandet till resten av bebyggelsen. Att det inte blir ett sammanhang utan spretar allt för mycket. Och det är det som forskarna påtalade också, att det förstör stadsbilden.

Bert: Jaa, vilken mur som de byggt där, det är hemskt! Instängt. Men tänk om de byggt två-tre våningar bara, då skulle det blivit fint. Men då hade ingen sett Norra hamn.....vattenutsikten....från översta våningen.

Anonym: Hundertvasserhus....jag vet inte vad det är?

Ingela: Haha, jag byter nog uppfattning oftare än var sjunde..... och jag respekterar alla som har en tro, det passar inte mig bara.

Jag tror många, som Bert här ovan, tycker att höghusen på berget är fint. Men inte jag. Tänkt dig att först stå på ett berg och sedan 16 våningar upp i luften! Vad ska man dit upp och göra? Och vem ska rädda mig när det börjar brinna?

Ingela sa...

Sven: Den kloke Tage Danielsson har sagt det bättre än någon annan: Utan tvivel är man inte riktigt klok.

Bert sa...

Sven: Här får du se <a href="http://www.google.se/images?hl=sv&xhr=t&q=hundertwasserhaus&cp=13&pq=hundertwasserhaus&um=1&ie=UTF-8&source=univ&sa=X&ei=8zBxTfjJAcn3sgb-spmEDg&sqi=2&ved=0CCoQsAQ&biw=1174&bih=640>Hundertwasserhus.</a>

Bert sa...

Så här skulle de ha sett ut:

Hundertwasserhus.

Anonym sa...

Googla på Hundertwasserhaus

Sven sa...

Anonym, Bert: Ok, nu vet jag vad det är, Hundertwasserhaus. Inte riktigt i min smak. Det är en slags tvärtom-arkitektur; mycket färger, inga raka linjer osv. Jag gillar ändå den svenska stramheten.