28 februari 2011

Smart strategi

Det är ju egentligen jävligt smart! Att förändra samhället från grunden utan att det märks för oss som har jobb, är medelålders och har en god ekonomisk standard. Vi får stora skattesänkningar som ökar vår disponibla inkomst och som gör att vi kan fortsätta som om ingenting hänt, som om välfärden inte håller på att rustas ner. Det är inte jobbskatteavdrag, det är en muta med medföljande munkavle.

Försämringen sker istället i andra änden av arbetslivet, för ungdomarna, de som ännu inte kommit in och fått fotfäste på arbetsmarknaden. Ingen politiker, varken opposition eller alliansregering bryr sig om att göra någonting åt detta, för de har alla sitt på det torra.

Genom friskolorna skiljs numera barnen upp i olika grupper, de som går privat och de som går kommunalt. Precis som i USA. De som får sämre utbildning genom denna segregering ska erbjudas en B-arbetsmarknad främst inom service, handel och liknande yrken. Där erbjuds man lärlingsjobb, kortare anställningar med låga löner, lägre än på den övriga arbetsmarknaden. Och ingen anställningstrygghet, man kan när som helst avskedas från hamburgerbaren om man inte är lojal och jobbar gratis övertid. Chefer har full frihet att syssla med bestraffningar och utfrysningar utan att den unge har något fackligt skydd.

Och för att motivera det hela sprids uppfattningen att ungdomar av i dag är lata, att de inte vill jobba och slita som "vi" alltid har fått göra. Man påstår till och med att ungdomsarbetslösheten är deras eget fel; "det finns jobb för dom som vill arbeta".

Genom att låta dagens ungdomar stängas ute från den arbetsmarknad som vi är van vid, kommer de att bli stilbildande för framtiden. De äldre generationerna fasas sakta ut och inom en 20-årsperiod är det nya samhället här och vi har knappt märkt något. Vi som levt under den goda eran behöver inte drabbas. För visst ville socialdemokraterna ge pensionärerna 17 miljarder om de hade vunnit valet? Ungdomarna däremot, de har inte varit med om något annat, för dem är usla förhållanden en självklarhet.

Ingen kommer därför att protestera vid denna stora samhällsomvandling. Inte ens socialdemokraternas nya partiledare kommer att göra det, eftersom han redan har flint, grått skägg och en tryggad anställning. Så ska en slipsten dras.

Det är som om en reklambyrå kommit på hela strategin. Precis lika smart som att SJ genom reklamfilmer skojar med att ingen längre vill erkänna att de arbetar vid SJ. Det är folkets inställning som måste manipuleras, inte spårens snöröjning. Och så länge vi verkligen tror att ungdomar är lata, så finns alibi för den fortsatta försämringen.

*******

Andra bloggare om ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kunde inte bli bättre uttryckt och det är ungdomarna som drabbas, inte vi grånande människor.

Anonym sa...

Mer av sådant!
Vi håller på att få ett samhälle som vi inte vill ha. Det blir vi pålurade därför att högerns "nyspråk" får oss att tro att det är något annat som genomförs än det som egentligen beslutas.
Orwell 1984

Anonym sa...

Bra rutet, Sven!
Jimmy

Totte sa...

Alltså Sven, här slår du huvudet på spiken så det ekar om det. Just detta av vi medelålders och medeklassare köps till tystnad går igen hela tiden. Precis, som du skriver, som om någon marknadsföringsbyrå räknat ut det hela. Är jag allt för konspiratorisk om jag tror att det faktiskt är så, d v s att vi är inne i en högersväng som är förberedd och ledd av krafter med stora marknadsföringskonton?

Sven sa...

Totte: Jag tror också att det är så, att det är smart marknadsföring det handlar om.

Anonym sa...

Det började med Sture Eskilsson och Näringsliv och Samhälle har jag för mig.