27 januari 2011

En man med optimerad skattestruktur

Ingvar Kamprad. Tar emot 140 000 kr till sin cancerfond, pengar som personalen samlat in. Samtidigt har han 100 miljarder undanstoppade i skatteparadiset Liechtenstein. Pengar som han inte betalat skatt för.

I många år har han hävdat att han gett bort allt han äger till en stiftelse i Holland. Och skapat en image där han lever enkelt och åker omkring i en gammal Volvo. Allt för att dölja sin geniala strategi.

I ett uttalande skriver Kamprad att han betraktar skatt som en "kostnad" vilken som helst. Det vill säga kostnader som företagare måste undvika. Eller som han själv så fint uttrycker det : "En optimerad skattestruktur ger oss flexibilitet att använda våra medel".

När jag ser Uppdrag granskning blir jag först arg. Över att han stulit Svenskheten och utnyttjat den till max, satt munkavle på all personal och lagt ut dimridåer för att dölja avancerad skatteplanering.

Men sedan blir jag ledsen över den egoistiska människan, den ras som jag själv också tillhör. Att vårt ego ofta skapar en girighet som inte har någon botten, där samlandet av framgångar och rikedomar blir ett sätt att försöka betvinga vår egen dödlighet. Det är därför inte så konstigt att Ingvar Kamprad skriver att fonderna skall tillförsäkra att Ikea "lever för evigt". Det Ikea som består av hans personliga initialer. Även i stiftelserna finns han med: Inter Ikea och Inter Ikea Holding SA. Och den hemligaste av dem alla, som inte ens Ikeas vd känt till, heter Interogo Foundation. Ingvar finns trots allt med där också.

Jag tror att det är samma drivkrafter som finns även för andra skapande människor, till exempel Ingmar Bergman. Han var tvungen att hela tiden arbeta för att hålla demonerna borta, rädslan för döden, och han skapade mästerverk som kommer att leva för evigt. Men som person var han oförmögen att leva ett drägligt familjeliv, och sveken var många.

När jag lyssnar till Bengt Göransson som skrivit boken Tankar om politik, berättar han om ett tal som Olof Palme en gång höll. Det handlade om att frihet, jämlikhet och broderskap är grunden för socialdemokratin. Kamprad står inte för något av de begreppen. Hans idé är snarare valfrihet: att välja en vara på en marknad, ojämlikhet: vissa blir snuskigt rika och istället för broderskap; brödraskap, de som stänger ute.

*******

Andra bloggare om , ,

6 kommentarer:

Elisabet. sa...

Det var ett ytterst intressant program och det ska bli än mer intressant att ikväll följa debatten i tv .., för Uppdrag Granskning lär ha fått rejält med ris av den s.k. allmänheten.

Att ett företag - precis som alla andra människor - försöker tjäna så mycket pengar som möjligt, det kan jag köpa, men det hade varit bra om I.K. varit ärlig och sagt som det var.

Det är ju rent skamligt att försöka uppvisa en bild som inte alls stämmer med verkligheten.

Nåja, detta kommer INTE att hindra mig från att handla på Ikea, jag tror nämligen inte att andra företagare är så värst mycket bättre och jag tror inte att "vi vanliga dödliga" är det heller.

Egentligen.

Efter varje program av U.G. häpnar jag över hur giriga människor är, - jag tänker på tjänstemän och politiker (alla kategorier, men s-märkta är inte mindre representerade, vilket borde förvåna egentligen ..) i bl.a Göteborg och efter allt detta mygel och ryggdunkande och denna svågerpolitik, har jag nästan tappat förtroendet för ...ja, för ..., höga chefer och tjänstemän kanske ,-)

Tänk, vilken uppgift Uppdrag Granskning har!

Sven sa...

Elisabet: Det är ju märkligt att det blir ett ramaskri hos folk att Kamprad blir granskad. Man tycker synd om honom och många försvarar plötsligt avancerad skatteflykt!
Jag håller med dig, att girigheten verkar var extrem och att det är bra att Kamprads bluff nu är synad.

bettankax sa...

Mytomani?? Psykopatologi?? Ja vi människor kan ha en släng av lite av varje. Inte minst att vårda myten om sig själv.
Även jag tycker det är märkligt. Detta ramaskri.

Bert sa...

Jag håller fullständigt med dig. Bra sammanfattning och analys.

Han är en duktig, men skenhelig, entreprenör, som ordnat många jobb runtom i världen, i ett sken av rakryggade hederlighet, sparsamhet och enkelhet.

Han ger god PR för Sverige.

Men det börjar flagna.

Anonym sa...

Mycket märkligt är det att man nu skjuter så intensivt på budbäraren, UG!
Undrar hur det är med partisympatierna hos alla som kommenterade UG efteråt (på chatten, alltså). Jag följde med på chatten med stigande förvåning. Åtminstone 98% var negativa till UG!
Tänk om man på Ingvar Carlssons tid hade avslöjat att han hade 10 000 000 000 kr i Lichtenstein! Eller fru Sahlin, eller Marjasin...

Sven sa...

Anonym: Ja, det säger mycket om tidsandan, när kapitalister inte får kritiseras. Och när oetisk skatteplanering ses som en helt naturlig företeelse.