1 januari 2011

Det måste böjas tillbaka

När socialtjänstlagen kom 1982 så var den en ramlag. Politikerna satte ramarna och man litade på att tjänstemännen sedan skulle göra sitt bästa för klienterna. Man ansåg inte att allt behövde detaljregleras, utan man visste att det överallt arbetade professionella människor som hade folks bästa för ögonen och som skulle arbeta för att tillfredsställa folks behov. Likadant var det inom skolan, sjukvården och bankväsendet. Överallt arbetade människor som hade frihet att lägga upp arbetet på sitt eget sätt, med empati, medmänsklighet och en god moral som grund.

Jag vet inte när Sverige bytte system, kanske någon gång på 90-talet. Nu skulle allt regleras i detalj, med hjälp av föreskrifter och centrala riktlinjer. Man kunde inte längre lita på de arbetande tjänstemännen i våra institutioner. Och alla de nya detaljerade regler som upprättades måste kontrolleras. Varför tror ni att regeringskansliet och socialstyrelsen växer så det knakar, och nya myndigheter tillskapas i en allt snabbare takt? Jo, tillsynen och kontrollen måste öka för att se till att alla följer riktlinjerna och reglerna som staten upprättat.

Den här utvecklingen har skapat ett samhälle där ingen längre tar ett medmänskligt ansvar, alla försöker bara följa reglerna. Se på Försäkringskassan, tjänstemännen där följer sina regler trots att det drabbar den enskilde. Reglerna går före en professionell och mänsklig bedömning, bara man gör "rätt" så att man kan undvika kritik uppifrån.

Och allt mer behöver kontrolleras i och med privatiseringarna. De nya Apoteken har ofta inte medicin på lager så nu måste det sättas upp regler för detta, och kanske en myndighet som sköter tillsynen. Privatskolorna gör vinst på skattepengarna men det borde de inte göra, så nu måste vi sätta upp regler för detta och sedan skapa en tillsyn av att reglerna efterföljs. Ett problem inducerar en ny regel och sedan en tillsynsmyndighet i en allt ondare cirkel.

Den här utvecklingen är fel, och mycket farlig. Vi håller på att skapa ett ögontjänarsamhälle där ingen tar personligt ansvar, där tjänstemannakåren förlorat sina grundläggande principer och bara utgår från att följa regler och riktlinjer, och själva klara sig undan. En enorm centralisering pågår medan vi sysslar med annat.

Redan Aristoteles menade att regler ibland måste böjas för att inte skapa ett omänskligt samhälle. Jag tycker att vi under 2011 borde böja tillbaka hela det här samhället och vrida det ur Jan Björklunds händer.

*******

Läs andras åsikter om , ,

14 kommentarer:

Elisabet. sa...

Öht borde Sunt Förnuft få råda betydligt mera än vad som är fallet.

Men det där sunda förnuftet, det tycks inte längre finnas.

Och jag har tappat (nästan) tilltron till höga tjänstemän, ovasett partitillhörighet.

Titta bara på alla vanvettiga mutaffärer som härjat i Göteborg och på andra ställen!
Åldringsvården i Piteå!
Ja, det finns hur mycket som helst.

Angående herr Björklund, så tycker jag inte att allt han kommer med är så himla dumt ,-)

(Men jag hör så mycket från pv om hur skolan inte fungerar, det kanske är därför ...).

Sven sa...

Elisabet: Precis, vi får mer detaljstyrning, mer regler och mera kontroll samtidigt som vi förlorar förtroendet för tjänstemännen! Jag tror faktiskt att det hänger ihop. Vi måste bygga ett samhälle som bygger mer på decentralisering och eget ansvar.

Ja, herr Björklund, han kan man tycka olika om, det förstår jag. Det behövs ju göras något för att man ska få ordning i skolan. Men jag tycker att han är en bakåtsträvare, som försöker läsa dagens problem med gårdagens lösningar.

Roligt med lite politik så här på årets första dag, eller hur?

bettankax sa...

Sant så sant!!
Färdtjänst t ex. Gamla som beställer bil till kl 11.00, hemresa 14.30. Kl 11.30 fortfarande ingen bil kommen. När de väl kommer fram per telefon säger personen att de trodde beställningen var till 11 på kvällen???(med återresa 14.30 nästa dag då???) Men det är ju kl 23!!! Jaha!! Då kommer det en bil så fort det går.
Finns det då någon ansvarig för detta missöde8 och ett flertal liknande händelser?? Ja kanske i Estland?? Kan man få kontakt med någon ansvarig. Nej, det finns ingen person, allt sker "automatiskt"???
I stort som i smått det eviga hänvisande till någon annan och till regler och pm och f*n och hans moster.

och så javisst ja..God fortsättning på det nya året!:)

Ingela sa...

Jag håller (som vanligt) med dej i nästan smärtsam grad.

Här finns ett intelligent tänkt och formulerat brev till nämnde herre: http://www2.diu.se/framlar/2010/10/18/forvantningar-pa-en-ny-gammal-skolminister/
Det sammanfattar det mesta av det jag tänker i skoldebattfrågor.

Miss Gillette sa...

Amen, Sven.

Och god fortsättning!

Sven sa...

bettankax: Det var en rejäl avhyvling :) Man kan bli väldigt arg när det blir fel.... och du har rätt i att allt blivit så anonymt idag, svårt att veta vem man ska bli arg på. Men jag tycker ändå att man måste ha överseende med att det händer misstag. Ibland brukar jag imponeras över hur bra det fungera med färdtjänsten ändå, tänk vilken otroligt land vi lever i som har en sådan förmån.

Och God fortsättning till dig också.

Ingela: Vilket suveränt brev till skolministern! stort tack för tipset. Jag visste inte att det var så där, att det är de två borgerliga perioderna som ligger bakom den nuvarande skolan. Väldigt klokt resonemang om hur det egentligen ligger till i skolan, den är inte så dålig som många påstår.

MIss Gilette: Och God fortsättning till dig!

Anonym sa...

Ja, det är prescis så det har blivit. Tur ändå att det finns kvar några av oss som fortsätter att finnas för människorna som har behov av hälp och stöd. Att vi struntar i kontrollen och genom det kanske kan påverka och vrida reglerna ur Björklunds händer.

Sven sa...

Anonym: Det finns alltid såna som dig, som aldrig fastnar i regelverket utan jobbar efter eget huvud och utifrån goda föresatser.

Cecilia N sa...

Var det Rosengren han hette, han som sa att Norge var sista sovjetstaten?

Ditt inlägg här får mig att tro att han har fel ...

När rigoröst följande av absurda regler egentligen bara verkar handla om att rädda sitt eget skinn.

Jag är glad att jag hade kontakt med FK när "min tant" jobbade där. Hon var gammal nog i gården för att veta hur hon skulle formulera sig för klientens bästa.
Nu är hon pensionär.

Sven sa...

Cecilia N: FK verkar ha en princip att fyra gånger om året omorganisera verksamheten, så alla "kunder"får byta handläggare. Det är väl ett sätt att förhindra att personliga relationer uppstår. Som du kanske hade med din "tant".

Bert sa...

Bra inlägg, Sven. Byråkraten är tillbaka i sin prydno.

Det är bara att konstatera att all utveckling inte går framåt.

Det upplever jag i stort och smått nuförtiden.

Är det möjligen detta samhälle som borgarna kallar för ett mänskligt samhälle där invididens egna beslut skall hållas högt och valfriheten finns för ALLA.

Jo, pyttsan(för att uttrycka sig svagt)!

Sven sa...

Bert: Ja, det är förrädisk med "valfrihet". Först släpps allt fritt, och man låter marknaden bestämma. Sedan fungerar det inte, då måste man reglera igen med nya regler och kontrollmyndigheter. Det hade varit bättre om kommuner och stat fått behålla ansvaret.

Tiina sa...

Hear hear.

Jag tänker också på det delade ansvaret för äldre mellan landsting och kommun. Ädelreformen, tror jag den kallades?

Tänk så många regler och så mycket tillsyn den uppdelningen förde med sig. Och tänk så många äldre som kommit i kläm däremellan, ofta på grund av tjänstemän som är lika livrädda att ta ansvar utöver regelboken som att sabba siffrorna i interndebiteringen.

Sven sa...

Tiina: Precis, och det är ju mycket aktuellt nu, när landstinget och kommunerna är oense om vem som skall betala hemsjukvården. Snart sitter de väl i domstolen och har stämt varandra!