10 januari 2011

Dagens nya myndighet

Jag skrev i ett tidigare inlägg, den 1 januari, att det pågår en stor statlig centralisering just nu, där alla problem löses med nya regler och riktlinjer uppifrån och sedan skall efterlevnaden kontrolleras av staten. Man har inom alla områden en övertro på att felsökning och kontroll är den väg vi skall gå för att få ett bättre samhälle.

Anna Ekström, ordförande för Delegationen för en jämställd skola, föreslår idag att det måste tillskapas ett statligt organ som utvärderar skolans jämställdhetsarbete. "En ny myndighet det kan man skaffa på ett år, det är inte svårt eller dyrt" säger hon till Ekot. Och ministern Nyamko Sabuni håller med och är positiv till en ny myndighet som granskar skolan. Anledningen till att tillsynen behöver öka är att jämställdhetsarbetet i skolan ännu inte lyckats utplåna skillnaderna mellan pojkar och flickor.

I Anna Ekströms utredning finns väldigt kloka saker nedskrivna. Man ska göra så och inte si. Och om bara skolans personal kunde förstå problemet, ha mer kunskaper och fokusera bättre, så skulle allt ordna sig. Men det gör dom tydligen inte än.

Så därför måste nog varje skola skriva en handlingsplan i frågan, som sedan den nya myndigheten kan följa upp. Jag har skrivit om handlingsplaner tidigare.

Man kan ju undra hur billig en ny tillsynsmyndighet kommer att bli. Minst 20 tjänster behövs nog. Vad säger ni om att förlägga den i Stockholm, vore det inte mest praktiskt.

Läs andra bloggare om , ,

4 kommentarer:

vankelmodig med identitetsproblem sa...

En ny myndighet skapar man raskt, och sedan kan oppositionen lägga ner den när de kommer till makten.

Man behöver inte förlägga den till Stockholm, det går bra att göra glesbygds- och regionalpolitik av dess tillkomst.

Och detta är inte spekulation, det är verklighet och stavas Djurskyddsmyndigheten och Skara.

Jag är anonym för att jag inte kan bestämma om jag ska kommentera det här inlägget med min professionella eller min privata identitet, och jag är en vanligtvis tyst beundrare av denna blogg.

Sven sa...

Vankelmodig; det tycker jag är en bra egenskap. Att blogga blir ju lätt ett alltför tvärsäkert tyckande. Men jag brukar ta mig friheten att polemisera mot mig själv ibland. Men att vackla och att vara vankelmodig, det är nog ingen bra egenskap för en handlingsplan ;)

Du har rätt, ibland är det glesbygdspolitik inblandat också.

Elisabet. sa...

Jag har sagt det förut och säger det återigen: bli krönikör i någon tidning!

Sven sa...

Elisabet: Å, du är snäll du, Elisabet, tack! Men jag tror inte att jag ska bli något annat, jag är nöjd med det som är. Och att just du läser.... vad mer kan man begära?