15 december 2010

Fri och bunden

Jag känner mig fri idag, som en fågel, lätt och flyktig. Det är bra att vara fri. Till exempel skolorna finns nu i två varianter, den fria skolan, kallad friskolan, och så finns det den bundna skolan, den kommunala. De föräldrar som är fria, oberoende, har god ekonomi och kunskaper över genomsnittet, de väljer den fria skolan för sina barn.

Men de föräldrar som är bundna av amorteringar, kampen att få pengarna att räcka till räkningarna, av besökstiderna på Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan, att skriva överklagningar pga indragen sjukpenning, de har ingen tid eller ork att välja. Så de blir kvar i den kommunala skolan: skolan för masochisterna, de som gillar att vara bundna.

Numera kan man i Norrbotten också välja var man vill vårdas. De människor som är fria, de som inte har de svåraste sjukdomarna, de väljer Hermelinens privata vårdcentral, där de samtidigt kan träna musklerna på Helix på nedre plan. Men de människor som är bundna av svåra sjukdomar, som knapp orkar öppna kuverten med valblanketterna, de blir kvar inom den bundna vården, den som drivs av landstinget och nu måste skära ner på personalen för att friheten skall öka för några.

Och tågen är inte längre bundna till SJ, utan de är konkurrens-utsatta och man är inte längre tvungen att ha plog på loken så att de kan forcera snön på vintern. Ingen vet snart om det är SJ, Trafikverket eller någon annan som har ansvaret för skotta snön på spåret eller på bangården. Allt är fritt, liberalt och borgerligt. Inte längre bundet, stalinistiskt och byråkratiskt. Numera kan man var helt säker på att man kommer fram. I varje fall på sommaren.

I Nacka ska man privatisera biblioteken och frigöra den potential som idag är bunden. Man har redan kommit på ett sätt att få till stånd höga utlåningssiffror; den som har en skuld pga av försenad återlämning kan kvitta det mot att låna fem böcker. Och de behöver inte läsa böckerna utan kan lämna igen dem direkt. På så sätt får man bra siffror. Inom den fria sjukvården i Stockholm gör man på liknande sätt; man tar in folk som bara är lite förkylda till mottagningen för att få höga besökssiffror.

Samtidigt hävdar man att konkurrens är bra, att allt blir billigare. Jag börjar misstänka att det blir billigare för vissa, och dyrare för de flesta av oss.

Glädjande nog gick Porsö vårdcentral mot strömmen i det fria vårdvalet. De ökade antalet patienter med 800 stycken, trots att det är en bunden vårdcentral! Trots att den är bunden av läkare, sköterskor och övrig personal som inte alls är fria utan varit vårdcentralen trogen i 20-tal år och som utvecklat en vårdmodell som gör att patienterna söker sig dit, trots att väntrummet inte har de senaste möblemanget. Som inte behöver göra reklam med helsidesannonser i tidningen, utan bara har ett gott rykte.

Porsö vårdcentral är det första tecknet på att allt kommer att vända snart. Vi är snart less på all s.k frihet som bara ökar ojämlikheten mellan olika grupper. Vi som gillar det bundna, inbundna, det förutbestämda, det trygga, det jämlika..... vår tid är snart här. Låt bara tågen köra fast i snön några gånger till.

*******

Läs om , ,

9 kommentarer:

Lete sa...

Ja ! Jag hoppas att det vänder snart men kommer det att göra det. Idag är jag tveksam till att våra ideal verkligen kommer tillbaka. Kanske kommer klyftorna att bli ännu större. Det finns inga tecken på att ungdomen bryr sig eller är uppdaterade på vad som händer. Jag är orolig över utveckligen för oss svagpresterande.

Sven sa...

Lete: Jo jag tror att det vänder. I valet röstade ungdomarna på de rödgröna, i majoritet. Så det kommer. Men det är ju vi äldre som är är rädd om våra tillgångar....."det ska löna sig att arbeta".

Haha .. håller med om oron för oss svagpresterande....bra uttryckt!

Hans sa...

Störst av allt är ändå att vara fri i tanken, som du bloggare Sven.I cyberkonkurrensen har du få övermän(niskor).

Elisabet. sa...

Ja, jag håller med, fast jag röstar åt andra hållet. Det började med posten. Och ja, jag inser att den säkerligen inte bar sig .. men ändå.
När jag skulle skicka paket till min syster i Australien, sa postdamen på Åhléns/Hemköp: "Australien ..? Ligger det i Europa?"

Det hände inte på Gamla Postens tid.

Sven sa...

Hans: Haha, du har så rätt......fri i tanken det är bra att vara i alla fall.

Elisabet: Ja, Gamla postens tid, det var tider det! Men jag är lite tveksam där, jag tycker det är bra att ha posten på ICA, fantastiska öppettider och lättillgängligt. Jag beställer mycket på nätet och det är så praktiskt att få ett sms när paketet är framme.

Ja, allt är ju inte svartvitt och enkelt. Som tur är.

Anonym sa...

....Klockrent Sven....

Miss Gillette sa...

Nej vissa saker vinner sannerligen inte på att privatiseras och o-monopoliseras.

Anonym sa...

Ord i rättan tid!
Snart får vi väl i liberalismens namn välja på vilken sida av vägen vi vill köra.

Och apropå Posten: Vilket liv det skulle ha blivit om den gamla Posten hade börjat sälja porrtidningar!
Nu går det bra att handla porrtidningar på det som väl är något slags Post.

Ulrika sa...

Heja Porsöns vårdcentral!!!