12 september 2010

Storlommens skrikStorlommens skrik ljuder olycksbådande vackert över fjärden. Först ett skrik, och sedan doppas huvudena, en uråldrig ritual. Man kan undra varför de beter sig så. Ingenting är ju en slump när det kommer till djurens beteende.

Här i Ryssbält samlas lommarna på hösten innan flyttningen söderut. Kanske ska de till Svarta havet.

Skriket passar nog lika bra där som här.

6 kommentarer:

Elisabet sa...

Hemifrånljud.

Hjärtat slår extraslag av glädje.

Och vemod.

Bert sa...

Vackert och vemodigt. Men det är väl för att det är höst, för de låter likadant på våren och då är det inte så vemodigt.

Bert sa...

(Hoppsan, tryckte iväg lite för tidigt.)

På våren låter det bara "exotiskt".

Visste du att lommen är vår "äldsta" fågel? Dvs den art som genom årtiotusendena har behållit sin särart. Mer anpassad till vatten än till land. Den har ju väldigt svårt att ta sig fram på de där fötterna, som är placerade så långt bak på kroppen.

Flyga är de rätt bra på, bara de kommer iväg.

Men det som de är bäst på är att simma under vatten. En av få arter som använder vingarna när de dyker.

Sven sa...

Elisabet: Ja, men visst är det det vackra, norrländska vemodet?....Det som känns så tryggt och bra, trots allt.

Bert: Jag visste inte att den är så ursprunglig, men att den har benen långt bak. Det finns ju en sägen som säger att det var djävulen som skapade lommen men glömde benen och slängde dem efter, så att de fastnade längst bak på stjärten.

Säkert sant, skriket verkar inte särskilt gudlikt.

Att de använder vingarna under vatten, det visste jag inte. Smart fågel.

Jimmy sa...

Sven, jag tror att lommen doppar ner huvudet under vattnet först och skriker sen. Skriket tolkar jag som en ytterst förtvivlad protest mot att den färska fisken smakar surströmming, mot föroreningarna hon känner och ser och - framför allt - riktar sig skriket mot massmediernas skandalösa klappjakt på Mona Sahlin och mot resultatet av det förestående valet. Skriet förblir obesvarat, dock.
/ Jimmy

Sven sa...

Jimmy: Haha, en klockren analys av Skriet! Jag håller med om den till punkt och pricka. Situationen är hemsk när det gäller valet och lommen är den som uttrycker det bäst.