6 augusti 2010

Skilda rum

Att vara avhållsam, och inte idka könsumgänge i tid och otid, är bra, ur ett mer religiöst perspektiv. Det heligaste personerna vi har lever i celibat: Dalai Lama, Moder Teresa, Munken, Nunnan och Påven. Och den katolske prästen. I varje fall utåt sett. I en artikel i DN säger Evert Sundien, en katolsk präst som är gift med en man, att han känner homosexuella katoliker som blivit präster eller gått i kloster för att det varit bästa sättet att leva ut sin homosexualitet.
"– Jag har hört att runt 30 procent av de katolska prästerna är gay. Även om många lever i celibat så gäller det inte alla. I de manliga klostren förekommer det massor av sex.
Den katolik som befinner sig på utsidan har sämre möjligheter att leva ut sin läggning eftersom homosexuell parbildning inte är tillåten. De uppmanas i stället att gifta sig."

30 procent av det katolska prästerna är gay och trivs i kloster där de får vara tillsammans med andra män. Det är säkert nåt liknande med nunnorna. Det är ju egentligen en perfekt lösning under rådande förhållanden, även om det kanske luktar lite dubbelmoral. Man får hoppas att de också tror på Gud, i varje fall lite grann. Gud kan ju trots allt inte ha levt i celibat, han fick ju en son.

Lena Andersson i DN, en av mina idoler, skriver i en artikel om duschrummets sexism. Hon börjar med att beskriva apartheid pga hudfärg, rasismen. När vita och svarta inte fick gå på samma toalett, eller åka samma buss. Idag tycker vi att det är avskyvärt. Sedan går hon över till Saudarabien, som i muslims anda tillämpar könsapartheid; kvinnor får inte vistas i samma rum som män som hon inte är släkt med, det finns skilda ingångar till restauranger för män/kvinnor osv. Och kvinnorna måste skyla hela sin kropp, så att män inte skall kunna se dem i offentliga miljöer. Därefter, typiskt provocerande som Lena Andersson alltid är, går hon över till att prata om omklädningsrummen på svenska badhus, som också fortfarande tillämpar könsapartheid. Olika avdelningar för kvinnor och män. "Saudiern förklarar sin uppdelning av samhället och kvinnans beslöjning med kroppslig integritet och säkerhetsskäl. Kvinnan är inte säker om hon inte täcker sig helt, mannen kommer att antasta henne. Precis så motiveras enkönade duschrum" skriver Lena Andersson och kallar det för "omklädningsrummens sexism".

Det är kanske så att det är lika självklart att en saudier tycker att restaurangerna skall ha en vägg som skiljer män och kvinnor åt, som att jag tycker att det skall vara skillnad mellan herrarna och damernas omklädningsrum. Den fördom som man lever i betraktar man som en självklarhet. Å andra sidan vet man ju att på badhuset i Luleå sitter bögarna på bänken och tittar på när pojkarna duschar, det är ju inte en fredad zon. Kanske man skulle utveckla det hela och ha skilda omklädningsrum för de heterosexuella och de homosexuella. Fyra stycken, två för kvinnor och två för män.

Men vad ska vi göra med de transsexuella? Och de blyga?

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jag föreslår sex - omklädningsrum alltså, till att börja med.

Sven sa...

Anonym: Hahaha, det blir en bra början.

Anonym sa...

Eller varför inte lite större låsbara förvaring/omklädningsskåp, till var och en, sa den blyga bettankax

Anonym sa...

Jag tänker att man fick uppge i receptionen vilken sexuell läggning man har och utifrån det bli tilldelad ett av en mångfald olika omklädningsrum. De blyga kunde få ett helt eget var och en.
I bassängen krävs att alla har 20-talsbadkläder så att inte lustar uppstår och det är förbjudet att titta på eller prata med någon.
Då kunde man få bada utan behöva vara social för alltid känner man någon som vill prata av sig. Alla bekymmer är inte ändå lösta. Vi får fundera vidare...

Anonym sa...

Burkabad för alla, sa den nu ännu blygare bettankax

Anonym sa...

Nu har jag kommit på den ultimata lösningen. Vi släpper allt fritt, ett enda omklädningsrum och människorna skulle då förhålla sig med respekt till varandra som när frihet ges.
Kanske männen inte ger sig på kvinnorna och kvinnorna ger sig inte på männen.

Sven sa...

bettankax och Anonym: Det var ju fiffiga lösningar, allt ifrån egna omklädningshytter till riktiga och heltäckande badkläder från 20-talet :))

Den ende som jag tycker alltid måste vara helt naken, både i omklädningsrum som i själva bassängen, det är Jan Björklund. Vi kan ju inte, även om det gäller en enda person, låta honom skyla sig bakom badbyxor, så mycket skumt han håller på med. Och jag är inte främmande för att vi måste ta till lagstiftning!

Elisabet sa...

Burkabad låter helt underbart, hälsar den (också) blyga Bettan som dessutom har fått ovanligt mycket hull på rumpa, lår och mage .-)

Sven sa...

Elisabet: Och kanske en beduindräkt till mig....för att dölja den begynnande kulmagen... :-)

baratradgard sa...

Det låter som om det vore enklast att helt enkelt stanna hemma. Med eller utan kläder... i sitt eget badkar./Lena

Sven sa...

Lena: Ja, det har ju blivit väldigt komplicerat nuförtiden med allt....badkaret hemma, det blir nog bäst :-)