18 juli 2010

Vågskvalpet

Efter en blåsig och mulen dag, försvinner molnen helt plötsligt, och solen tar över. Den värmer upp stranden på ett ögonblick och färgskalan förändras drastiskt, från gråblå till ultramarine. Depressiva och grubblande tankar som hela dagen upptagit mig förändras på samma sätt, i takt med solens återkomst. De ljusnar och försvinner sakta över själens horisont, tunnas ut och upplöses som ett moln över öppet hav.

Att vädret kan ha både en inre och yttre innebörd, är inte så konstigt. Det är utomordentligt väl lämpat för projektionerna, allt det där som smärtar oss och som vi vill bli av med. Men egentligen har det ingen betydelse, bara man kan acceptera allt, precis som det är. Det är våra förväntningar, våra önskningarna att det skulle vara på ett annat sätt, som skapar oron.

Jag går ner till stranden och vänder mig nedåt, mot mikrokosmos. Ser det återvändande ljuset lysa upp de små, små stenarna, och gruset som rullar fram och åter med hjälp av de korta vågorna. Där pågår något som bara barn brukar studera mera noggrant. Vi andra tar det som en del i naturen som vi ser som självklar; vågskvalpet. Det finns där och det rör sig rytmiskt, precis som vår egen andning. Vi tar det som självklart.

4 kommentarer:

Ingela sa...

Jag tror att vi påverkas mycket av vädret. Det verkar som att även vår nya lilla valp beter sig olika i olika slags väder. Är det regn och åska på gång så vill han vara stilla och sova mycket.

Bert sa...

Och jag tycker att det ser ut som en rätt fint tillagad pytt. ;-)

Inte vädret, alltså. Men grusbottnen.

Miss Gillette sa...

Snygga bilder.

Sven sa...

Ingela: Ja, på djur märker man det. Vår katt vill också sova dagar med sämre väder men är pigg när det vankas sol. I och för sig, mössen kanske också är mera ute fina dagar.

Bert: Pytt, men inte i panna, det är nog ett bra uttryck för det hela!

Miss Gilette: Tack! Jag är less på "vanliga" bilder, vill söka nåt annat, längre ifrån det vackra och det skarpa. Men det är svårt att förnya sig för en vanemänniska!