14 juli 2010

Tankar från en stol


Tänk om vi människor inte behövde äta. Att vi klarade av att bara leva på luft och vatten. Det skulle innebära stora förändringar för oss alla.
För det första kunde hela livsmedelsindustrin och jordbruket läggas ned. Alla som arbetar inom dessa sektorer, plus en massa annat - transportbolag, ICA, COOP, Willys, köpvagnstillverkare, kyldisktillverkare, fruktlådsproducenter, tallriks och glastillverkare, kniv och gaffelfabriker, plastpåstillverkare och de som gör lådor till micromaten - kunde omedelbart entledigas.
Och köken skulle se helt annorlunda ut. Vi behövde nästan inga skåp, lådor eller bänkar. Ingen spis, vattenkokare, micro, kylskåp eller frys. En kran för dricksvattnet, det vore det enda.
Och alla matställen, restauranger, fik och caféer skulle läggas ned och sommarens uteserveringar fick packa ihop sina plaststolar.
Men vad skulle vi göra på jul?
Sätta oss tillsammans och dricka lite vatten kanske. Och andas en stund.
*****
Och tänk om fortplantningen inte längre skulle ske genom man och kvinna, på det sätt som det nu gör. Att man söker en partner, blir förälskad, gifter sig och ligger med varann och sedan får ett barn. Tänk om man istället, innan man går och lägger sig på kvällen, bara tar in ett stort groblad som man lägger i en säng och på morgonen därefter, då ligger det en nytt barn där. Som inte behöver ammas utan det lever bara på luft och vatten. Man eller kvinna spelar inte längre nån roll och kärleken mellan könen blir plötsligt helt onödig.
Men vad skulle vi då göra med lördagskvällarna? Gå ut på dans vore ju helt meningslöst. Kanske vi bara kunde sitta tillsammans och berätta historier om hur vi hittade våra groblad.
*****

7 kommentarer:

Anonym sa...

Trist utan kärlek som kan vara så fin men man visste inte heller att den fanns och behövde inte sakna den.

Sven sa...

Anonym: Nä, precis. Och tänk vad mycket tid som man skulle få över.. till annat.

Love, literature and gardening sa...

Nej men Sven vad är det för en stol som får dig att fundera på detta underliga viset?? Mat o kärlek som är det bästa som finns!!!

Bert sa...

Kan man inte få utöka sortimentet med vin åtminstone?

Då tror jag kärlek uppstår spontant.

Anonym sa...

Tid över till annat???? Vad är annat? Läsa kanske? och vad skulle den boken handla om utan mat och kärlek?

Anonym sa...

Men då fick vi aldrig äta våfflor!

Varde ljus

Sven sa...

Alla: Inom alla religioner så är det heligaste man kan göra att fasta och leva i celibat. Dalai lama, Moder Theresa, Påven, ja det är många som återkommande fastar och sex är ju otänkbart för dem. Det är ju egentligen konstigt, med tanke på hur viktigt mat och sex är för oss andra.

Fast det kanske är självbehärskningen som är det viktiga, att kunna avstå det som är gott.

Men jag kan lugna er alla. Jag längtar inte efter ett heligt tillstånd. Jag fortsätter med mina wienerbröd till kaffet. Och efter kaffet vill jag ha små läckra kvinnor, som Hasse Alfredsson sjöng en gång.