19 maj 2010

Världen upp och ner.

Vi gick ju med i EU, det är några år sedan nu. Innan dess fick nästan ingen tillstånd att sälja alkohol. Utskänkningstillstånd var något som politiker höll hårt på, nästan som om de var hård i magen och rädda för en allmän upplösning i samhället.

Före EU var fiken och matställena öppna på vardagarna och stängda på kvällar och helger. Det var bäst så, för då kunde folk sitta hemma istället i sin soffa och folkhälsoinstitutet kunde sova lugnt på nätterna. Dessutom blev det enklare för personalen som slapp obekväm arbetstid, och enklare för facket att följa upp kollektivavtalet.

Men som sagt, så gick vi med i EU och plötsligt trodde vi att vi befann oss utomlands. Som om vi också tillhörde Europa, dit vi brukade resa varje år för att supa oss fulla på billigt vin på uteserveringarna runt medelhavet. Politikerna i kommunstyrelserna fick fnatt och efter att i hundra år bara sagt nej så sa alla helt plötsligt bara ja. Alla kunde få utskänkningstillstånd; pizzerior, matsalar, restauranger, kaffebarer osv började erbjuda öl och vin. Till och med korvkiosken på Bergnäset fick alkoholrättigheter.

Nästa steg var att i alla städer, på alla gågator, på alla torg, flytta ut soffor och stolar och skapa uteserveringar på somrarna. Det började i storstäderna och spred sig som en löpeld över hela Sverige. Luleå, där jag bor, är nu uteserveringstätaste staden i hela Europa. I förhållande till folkmängd alltså. Tänk er att det finns fler uteserveringar i Luleå än i Rom! Kan man bli mer europeisk och medelhavslik ?

Ja, det är ett problem kvar, som inte är helt löst men vi är på god väg. Och det gäller vädret. Vanligtvis, det vill säga innan vi gick med i EU, så var det alltid varmare runt medelhavet än här upp i norra Sverige. Politikerna i kommunstyrelsen, har suttit många timmar bakom sina ölglas och funderat, hur skall vi göra med vädret. Glasa in hela centrum kanske och låta värmefläktar sköta det hela?

Nej, ingen bra lösning har ännu dykt upp förrän nu. Den senaste veckan har Haparanda och Tornedalen varit varmast i hela Europa, med 27 grader på dagarna och rent tropisk värme på nätterna. Jag har till och med varit tvungen att köpa byxor som slutar strax nedanför knäna. Något som jag bara för något år sedan trodde var helt otänkbart.

Så är det här i världen. Plötsligt händer det man trodde var omöjlig. Huvudsaken att man bara vill tillräckligt mycket. Även en lulebo kan få sina drömmar uppfyllda och och kunna dricka billigt vin på uteserveringar på Plaza Storgatan. I kortärmat fast det är kväll.

11 kommentarer:

Elisabet sa...

Ler så mungiporna möts där bak i nacken .-)

Love, literature and gardening sa...

Ja när Sven varit och alldeles självmant köpt ett par korta byxor då förstår jag att det är alldeles uppochnervända världen!

Sven sa...

Elisabet: Det gläder mig!

Love,literarure..: Haha, du börjar känna mig väl.

Ingela sa...

Fast i england, där stänger pubarna klockan tio. Det är bra, för ju längre fram på natten det lider, desto fullare - och mer omdömeslösa - blir de som har hågen åt det hållet.

Sven sa...

Ingela: Ja, engelsmännen har ju aldrig varit särskilt positiva till EU, det kanske är därför.

Monica sa...

Ler jag också;-) Och undrar hur byxorna ser ut....om det är någon häftig modell? Själv köpte jag ett par knallrosa igår, väldigt fina med diskreta svarta stickningar som genast kompletterades med ett tufft bälte i svart:-) Och vilka kvällar, de ljumma, som vi ibland knappt upplever under en hel sommar. Ska vi tacka Island tro? Studerat vulkanhistoria här på nätet och det är riktigt intressant.

Monica sa...

På tal om engelsmän, jag vistas då och då i engelsk storstad och går ute kvällstid hur som helst, vågar jag inte här, men där är ju folk överallt och en hel del poliser och gott om volontärer som håller koll. En enda full har jag sett, och stannade upp för han kunde ju vara sjuk stackarn, så där helt borta som han var och han var svensk!

Bert sa...

Jaså - Var du också där?

Sven sa...

Monica: Nä, mina är inte direkt rosa..... utan beige :) Det räckte med att de var vågat korta, och med knappar på omotiverade ställen och snören längst ner så att man kan dra ihop. De var fantastiskt sköna en varm dag som igår. Jag är positivt överraskad.

Jag läste också en del vulkanhistoria inför mitt förra inlägg. Intressant och faktiskt lite oroande. Men jag tror inte att Island ligger bakom värmen. Men möjligtvis EU...

Bert: Jo, på Roasters uteservering. Men jag såg inte dig. Du kanske kom senare..

Knapsu sa...

Och nu har vi äntligen blivit europeer på riktigt. Hörde på radion idag att fallen av skrumplever i Sverige numera är uppe på europeisk nivå.

Sven sa...

Knapsu: Precis, det var ju förväntat.