1 maj 2010

Tvärtom-regeln

Igår var det valborgsmäsoafton, ja, det kanske är onödigt att säga det, det vet väl alla. Nåja, jag stod för den viktigaste delen av matlagningen, nämligen grillningen av köttet. Det är ju på helger som vi män gör mest nytta i köket, när det ska lagas någonting extra. Vi är inte lika intresserade av vardagsmaten, det är för banalt och enkelt.

När vi män får beröm för matlagning så säger vi gärna att det var väldigt komplicerat och svårt att laga. Det är skryt. Kvinnor däremot, de skryter på motsatt sätt. Om de får komplimanger för god mat de lagat, säger de att det var såååå enkelt.. inte nåt svårt alls. Men alla vet att det är skryt eftersom man ändå märker att maten är komplicerad och innehåller många ingredienser. Så när män säger att det är svårt, då kan det vara lätt egentligen och när kvinnor säger att det är lätt då är det svårt.

Så enkelt är det med könsrollerna. Allting är liksom tvärtom. Det brukar jag tänka på när jag pratar med min fru. Om jag får lust att ge henne ett gott råd, då låter jag bli och lyssnar bara istället. Det brukar fungera bra. Och när hon är tyst då brukar jag ge henne goda råd, eller bra förslag, som att vi kanske ska gå ut och äta ikväll. Då börjar hon prata igen. Men det gäller att hålla tungan rätt i mun. Det går inte att ge goda råd när man ska lyssna och vice versa. Huvudsaken är att göra tvärtemot som man själv skulle vilja bli behandlad. Det är hemligheten.

Den gyllene regeln, som jag fick lära mig i söndagskolan lät så här: Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Men den stämmer inte på kvinnor, regeln gäller bara för män. För bibeln skrevs ju för män enbart, det vet ju alla.

Allt vad ni vill att kvinnor ska göra för er, det skall ni inte göra för dem. För då blir det problem.

Tillbaka till grillningen av köttet. Det var väldigt komplicerat och svårt. Eftersom det regnade kunde jag inte grilla ute utan fick använda grillpannan på spisen, och det är väldigt svårt att rymma grillspett i en liten panna och sedan ryker det också mycket så att fläkten hinner inte ta undan. Ett tag kände jag mig nästan panikslagen för att köttbitarna var för stora och svåra att få genomstekta. Jag fick smärtor i ryggen av all nervositet.

Vid middagen beskrev jag noggrant de problem som uppstått under matlagningen och alla förstod hur jobbigt det varit. Till efterrätt hade min fru gjort en mandelkaka med hallon, enligt ett GI-recept från Fedon Lindberg. Den var verkligen god. Hon sa att kakan var jättelätt att göra, vem som helst kunde ha tillagat den.

******

Andra bloggare om ,

10 kommentarer:

Love, literature and gardening sa...

Jag har aldrig funderat på det men precis så är det. Om jag vill tala ut och älta om mina problem och vedermödor då är Goda Råd från en man det värsta jag vet. Han ska exakt just så bara vara tyst och lyssna inkännande och uppmärksamt.

Ingela sa...

Lysande! Jag skriver ut och lägger in i "Jaktmarker och Fiskevatten".

Sven sa...

Love,literature.. : Precis, så är det. Men tyvärr går det emot den manliga naturen att vara tyst och lyssna. Så det gäller att lära sig göra tvärtom.

Ingela: Oj, vad roligt att du sprider inlägget vidare. Det var svårt och komplicerat att skriva..:)

Anonym sa...

Har du tänkt på hur helt sensuellt det är; mandelkaka med hallon och då är den enkel att göra.

Ingela sa...

Ja, alltså i makens exemplar, inte till redaktionen. Men när jag tänker efter så vore den idén inte alls dum.

Sven sa...

Anonym: Nä, de har jag inte tänkt på.
Men kanske det. Sensuellt. Hm.

Ingela: Jag tror att det räcker att du sprider det till din man. Inlägget är nog för "knapsu" för en jakttidning. (OBS min fördom :)

Leva sa...

*skrattar*... Du är absolut en av de roligaste kverulantiska männen jag känner till! :) "smärtor i ryggen av all nervositet"... *skrattar ännu mer*...

... *torkar tårarna, och blir lite mer seriös igen*...

När det gäller skrytandet över matlagningen, så tror jag att det bara reflekterar könsrollerna överlag - kvinnor får INTE vara bättre eller duktigare än män, och det tycker visst både män och kvinnor.

Men visst lär vi oss kommunicera på ganska olika sätt inom respektive könsgrupp redan i sandlådeåldern, så du har nog en poäng med "det motsatta". Även om du spetsar till det lite för effektens skull, hoppas jag! :)

Miss Gillette sa...

sven: Eminent -- och tänk att du lyckats framställa dina vedermödor i humoristisk dager också, det måtte ha krävt ett stort mått av skicklighet. *skrattar*

Sven sa...

Leva: Ja, det stämmer nog, att kvinnor aktar sig för att var bättre än män. Men faktiskt försöker kvinnor också undvika att vara bättre än andra kvinnor. Varje fall rent explicit.

Visst spetsar jag till det. Blir roligare så.

Miss Gilette: Jo, precis. Det var svårt och komplicerat och krävde stor skicklighet... :)

Elisabet sa...

Jag säger bara en sak: skriv en bok!