8 maj 2010

Plus eller minus 2 grader

Jag sitter på altanen, solen är väldigt varm och det hettar i pannan. Det är nästan som om klimatet redan idag hade ökat sina 2 grader, som vi helst vill undvika. Två grader låter så lite. Det är lika mycket som ute-termometern i stugan visar fel. Det säger Johan att den gör, och han vet sånt, eftersom han är väderspecialist. Han kan känna skillnaden på två grader enbart på huden, det är imponerande.

Sedan Johan påpekat att termometern visar två grader fel, har jag blivit van att dra av den lilla missvisningen. Det är nästan så att de små detaljerna, som vi nästan inte märker, är de som har störst betydelse.

Att klimatet blivit varmare och varmare, det märks inte i här i Norrbotten. Vintern har varit kall som den brukar och man kan lätt tro att allt är som vanligt. Men det är det inte. Bara en grads höjning av medel-temperaturen är jättemycket, även om det låter lite. I min stuga ligger det till och med inom felmarginalen.

Idag hörde jag på radio att eftersom värmen ökar så lite i taget, så kan världens ledare inte förstå klimatets försämring. Och då kan dom inte heller komma överens på sina stora konferenser.

Vi måste hitta andra sätt än att bara minska våra utsläpp. Vissa vetenskapsmän vill spruta ut svavel i atmosfären så att solljuset reflekteras och jorden kyls ned. Men det är lite vanskligt. Risken är att jorden kyls ner lite mer än det var tänkt och då skulle folk över hela världen frysa ihjäl eller dö av hungersnöd.

Laki är en vulkan på södra Island. 1783 orsakade dess utbrott en global naturkatastrof som dödade 75 procent av Islands boskap och 21 procent av Islands dåvarande befolkning. Ett åtta månader långt svavelutsläpp resulterade i en av årtusendets största klimatiska katastrofer. Svavlet bildade genom en kemisk reaktion svavelsyra och ett stort moln lade sig över norra Europa och låg där hela sommaren. Himlen var gul och solen sken aldrig från en blå himmel. En uppskattning är att 23 000 britter dog till följd av förgiftning på grund av allt nedfall från vulkanen.

Men svavelsyran i molnet reflekterade solljuset och orsakade också en nedkylning av norra halvklotet. Vintern blev en av de kallaste som man genomlevt. Många frös ihjäl och dödstalen steg ännu mera i hela norra Europa.

När jag nu sitter här i solen tänker jag att det är kanske så det kommer att bli. Att det som vi är rädda för just nu, att jorden blir varmare och varmare, kanske inte blir det som inträffar. Istället får kanske Katla ett utbrott på Island och sprider svavel i atmosfären som kyler ner hela jorden med två grader. Precis som vetenskapsmän funderar att göra på konstgjord väg.

Det är just det som är lömskt med olyckor och katastrofer; de kommer alltid överraskande och som en blixt från en klar himmel. Men för den skull kan man inte ge upp, och låta blir att förebygga den kommande katastrofen. Den som vi just nu tror kommer att hända.

Själv funderar jag på att sänka temperaturen med två grader i Ryssbält, helt enkelt genom att köpa en ny och exakt termometer. Godkänd av Johan.

******

Andra bloggare om , , ,

3 kommentarer:

Monica sa...

Lite underfundigt;-) tankar jag har men som du skrivit ned. Ny termometer låter tryggt.....

Sven sa...

Monica: Ja, Johan har lovat att komma och kontrollera när jag köpt en ny termometer. Rätt ska vara rätt.

Matildas fikarum sa...

Jorden verkar reglera sig själv, på något mysko vis.