25 januari 2010

Eviga Riket

Min son Anders spelar i bandet Cult of Luna. Bandet har sina replokaler i gamla Umedalens sjukhus, och det var där fann man en dagbok bland gammalt bråte i en kvarglömd kartong. Den var skriven av Holger Nilsson, en patient som levde större delen av sitt liv i sluten psykiatrisk vård på Umedalen. Han dömdes mot sitt nekande för dråp på sin hustru, efter en tragedi som utspelade sig innan andra världskriget i byn Yttre Åkulla norr om Umeå.

Dagboken, där Holger skrivit ner sin version av det inträffade, kom att bli underlag för texterna till Cult of Lunas album Eternal Kingdom som släpptes 2008.

Nu har Anders gått vidare och skrivit en berättelse, kallat Eviga Riket, som kommer att ges ut som bok/ljudbok nu i februari. Det är en dramatisering som utgår från Holgers dagbok. Texten är inläst av Sara Arnia, och med nyskriven musik av Cult of Luna.

Det känns fantastiskt roligt att Anders första(!) bok nu ligger färdig för utgivning. Ni kan läsa om boken och lyssna på första kapitlet här!

11 kommentarer:

Agneta sa...

Vilken historia och vilket sammanträffande! Detta anande aldrig Holger!
Hälsa Anders och gratulera!

Maja sa...

Fantastisk historia. Men jag antar att en person också måste förstå den inneboende potentialen i det man finner för att det skall kunna något kreativt av det. Någon annan hade kanske bara förkastat dagboken?

Härligt att du har så klok son. Grattis till er båda.

Monica sa...

Lyssnat och vilken berättelse! Och vilka livsöden, fanns nog många på dessa "psykhus" och oerhört tragiska.
Tänk att hela livet försöka berätta och det mottogs som dårprat endast och att leva med sorg och förlust oupphörligt. Och kanske vara oskyldig.

Sven sa...

Agneta: Jag ska hälsa till Anders. Eller så har han läst din hälsning redan.. det är ju så med nätet. Öppet.

Maja: Tack!

Monica: Ja, det är svårt att veta vad som är verkligt, och vad som är produkt av fantasin. Precis som inom konsten och galenskapen.

Cecilia sa...

Hur fantasieggande som helst! Läckert. Tänk att Holger fick sin röst hörd. Till slut

Sven sa...

Cecilia: Jo, visst är det häftigt!

Teg sa...

Tack så fina kommentarer man får här på det öppna nätet!

Milla sa...

Hurrah!!
And of course it will be with among my readings the moment it is published...

It's so great to see a band who has so much talent, in all kinds of art forms, not only music.

Sven sa...

Teg: Du är värd det!

Milla: Agree!

Anonym sa...

Med boksläppet kommer det antagligen komma något av en debatt i miniformat om H.N. är ett utbytt namn bandet valde för att skydda fortlevande eller en helt/till största delen uppdiktad person. Vad säger Anders?

Eulogy sa...

Kanon skiva, kanon bok, kanon grupp.

All heder åt Cult of Luna, Norrlands stoltheter.