23 november 2009

Var skåpet ska stå

Det är måndag och ytterligare en dag går i regnets tecken. Endast några timmar mitt på dagen är det tillräckligt ljust för att släcka lamporna, men man kan lika gärna låta bli. I Sydney är det sommar just nu och solen är stark. Den är så stark, och ozonskiktet är så tunt, att man bör inte gå ut med kortbyxor och t-shirt. Nej, på med långbyxor, tröja, hatt och solglasögon och tjockt med solskyddsmedel. Helst bör man gå med paraply under dagens varmaste timmar, något som numera är en mycket vanlig syn på gatorna i Sydney.

Det känns konstigt när jag går omkring med paraplyet i Luleå, att tänka på att man på andra sidan jorden också går med paraply, men av en helt annan anledning. Det ger på nåt sätt ett perspektiv på min situation just nu. Men jag vet inte riktigt vad det perspektivet säger mig, kanske att det inte är så säkert att motsatsen till något dåligt är helt perfekt.

Vi har nyligen köpt en nytt frysskåp, till det var jag nödd och tvungen. Jag hade heller velat köpa ett begagnat, det är placerat i tvättstugan och är inte synligt i köket så det gör inget om det har några år på nacken. Men det blev ett nytt, främst för att min fru är en stark kvinna med en annan åsikt än jag, och med starka kvinnor ska man ta det försiktigt. När skåpet var installerat så visade det sig att när man skall öppna dörren rubbas skåpet ur sitt läge, dels för att nya dörrar går väldigt trögt att öppna och dels för att det finns hjul på skåpet som inte går att låsa. Så det nya skåpet var inte perfekt, trots att det var just det vi var ute efter.

För mig är att köpa nytt ungefär som att längta till solen i Sydney och när man kommer dit så måste man ändå gå med paraply, trots att resan dit var väldigt dyr.

Våra diskussioner i hemmet handlar oftast om den frågan, nytt eller begagnat, och vi har sedan länge grävt ner oss i skyttegravarna. Så de flesta inköp som vi behöver göra skjuts på framtiden. Och i och för sig, det är ju ännu billigare än begagnat.

Uppskjutandet - att planera att köpa nytt och sedan avbryta i sista stund - det är en slag underbar njutning som följer principerna i Tantrisk yoga, även om det då handlar om ett annat mänskligt område. Men att lyckas köpa något välfungerande begagnat till en billig penning, det är som att leva i en långt förhållande där man redan känner till det mesta, och man räknar med vissa problem och småfel. Man har ju inte lika stora förväntningar som den nyskilde som plötsligt träffar en ny älskvärd person, som verkar vara mera lik solen i Sydney, än regnet i Luleå.

Det är bara innan, som allt verkar perfekt. Sen behöver man ofta ett paraply igen.


******

Läs även andra bloggare om , , , ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, så blir det om man har förväntningar. Bäst är att inte ha så stora förväntningar i en relation eller överhuvudtaget i livet, man undviker besvikelser.
I stället förhålla sig till här och nu så långt som det nu är möjligt. Acceptera.

Kanske kan man spara in ett inköp av paraply.

Love, literature and gardening sa...

Menar du att förväntningarna lättare infrias om man inte spenderar så mycket pengar? Ju dyrare vara desto större KAN besvikelsen bli?

Maja sa...

Min man är gift med en stark kvinna. Han har nog rönt samma insikt som du så våra inköp och andra förändringar, där vi inte är helt överens, går i stå.

Jag tror nog, innerst inne, på att dyrt är lika med bäst. Han är fullständigt övertygad om att billigt är minst lika bra, kanske t om bättre?

Visst har vi båda fått fälla upp våra paraplyer ett flertal gånger, tillräckligt många för att veta att ingen av oss har helt rätt. Både nya och gamla kylskåp kan göra en besviken (och nu senast fönsternasare).

bettankax sa...

Ja, det är bra att komma ihåg att ta med paraplyet. Sen gör det ju inget om man inte behöver använda det.;)

Sven sa...

Anonym: Jo, sä är det nog. Men här och nu är också starkt kopplat till förväntningarna på framtiden, nåt som jag fått erfara.

Love,literatur and gardening: Nä, det blir ALLTID en besvikelse sedan man har köpt, men den blir mindre om man köpt begagnat, eftersom förväntningarna då är lägre.

Maja: Vi är många män som lever i skuggan av starka kvinnor...

betankax: Nej just det, det finns ju ett sånt alternativ också, att det blir bättre än man trott. Men då gäller det att ofta ta med sig paraplyet och vara ständigt beredd på regn..

Anonym sa...

Ja, det har du ju fått erfara.

Elisabet sa...

Hahaha....! Ja, här kommer det minsann att behöva fällas upp paraplyer, därom är jag övertygad.

Bloggmadamen är tämligen viljestark, men måste ju ändå lära sig att ta hänsyn och jag kan inte tömma hans kylskåpsdörr helt - utsidan - bara för att jag nu bor hos honom .,. men jag har god lust.

Och byta gardiner vill jag göra och soffa och fåtöljer ..-)

Det är nog tur att man är justerad för tillfället och inte orkar mera än att flytta om en och annan blomkruka.

Sven sa...

Elisabet: Ja, det är nog tur att du är justerad, så att du inte går för fort fram. Det är ingen bra idé att försöka göra om män, dom är såååå bra som dom är!

Love, literature and gardening sa...

Jag brukar säga till vännen att jag har FULLT UPP med att INTE inreda hemma hos honom. Och då svarar han att han har FULLT UPP med att få mig att låta bli...

MEN så mycket dammiga-eterneller, för-högt-hängande-tavlor, rosa-tyllbollar-i-badrummet, halvvissna-pelargoner, fel-placerade-ljusstakar jag hade kunnat fixa till annars!!! Ojojoj!

Sven sa...

Love, literature and gardening: Haha, alltid denna klassiska fråga. Det är bara att vänja sig med paraplyerna.

Anonym sa...

lasa hela bloggen, ganska bra