26 oktober 2009

IstäcketNär isen lägger och täcker det förflutna, försvinner de naturliga spegelbilderna och ytan blir hård. Kan det vara samma fenomen som drabbat alla pensionärer som är födda på 20 eller 30 talet? De hävdar ju alltid, när de klagar på ungdomen, att de växte upp i ett fattigt Sverige, när de knappt hade mat för dagen och de tvingades börja jobba i sitt anletes svett redan i 14-årsåldern. De vet verkligen vad livet handlar om.

Men när man ser dessa pensionärers agerande i samband med vaccinationerna för svininfluensa, börjar man fundera hur det är ställt. Första dagen man öppnade lokalen i Luleå för vaccination av riskgrupper, alltså främst äldre och pensionärer, så öppnade man kl 12 och stängde kl 19. När tror ni alla pensionärer kom? Jo, naturligtvis kom alla fem i tolv, sin vana trogen att försöka vara först. Det innebar att det blev en lång kö utanför lokalen, och personalen hade svårt att klara anstormningen. Om några hade kommit senare på eftermiddagen,hade det troligtvis gått bra. Redan dagen efter var det ingen större köbildning kvar.

Detta har gjort många pensionärer upprörda, och det har klagats i tidningar, TV och på insändarsidor. De tycker att det är fruktansvärt att de måste stå i en kö, de tycker det är fruktansvärt om de måste åka färdtjänst från Råneå till Luleå och de klagar på landstingets dåliga organisation.

En pensionär sa till mig att hade det här varit i USA så skulle det vara mycket bättre organiserat, de kan det här med att undvika köer. Om det hade varit i USA, svarade jag, hade ingen fått gratis vaccin.

För det är ju faktiskt så att här köper samhället in vaccin till hela befolkningen och alla får det gratis, och massor av människor har jobbat med planering och organisation under lång tid. Att i en sån situation ha mage att klaga intensivt på att man måste vänta en timme för att bli vaccinerad, det måste vara utslag av välfärdens sämsta sidor.

Vi har fått det så bra att vi inte längre ser hur bra vi har det. Tänk på hur många människor i världen som måste gå flera mil varje dag för att hämta vatten, tänk på hur många som svälter och får stå i dagslånga köer för lite mat, tänk på alla barn som dör i sjukdomar som skulle kunna botas med lite billig medicin. I det perspektivet är det skamligt att klaga över att behöva vänta en timme på vaccin mot en influensa.

Över pensionärernas minnen från 20 och 30-talen - från den tid då inga pensioner fanns, inga barnbidrag fanns, ingen hade semester - har isen lagt sig och och det har blivit ett tjockt istäcke, som ingen längre verkar kunna tränga igenom.

Bara när det gäller att klaga på ungdomen förstås, då plötsligt, dyker de upp igen. De självförhärligande minnena från en svunnen tid.

Läs även om ,

11 kommentarer:

Agneta sa...

Ett sant ord minsann! Det gäller att lyfta blicken emellanåt för att få ett nytt perspektiv på saker och ting.

Hur får man andra att göra det? Eller har man bara ansvar för sig själv i den saken ?

Sven sa...

Agneta: Tyvärr kan man nog aldrig förändra någon annan. Men om man tar ansvar för sig själv, så påverkar det också andra.

Ingela sa...

Det här klippet som jag hittade hos Studiomannen rör samma ämne. Tänkvärt.

Bert sa...

Och att det skulle vara bättre ordnat i USA är bara en av de där gamla myterna om det förlovade landet. Har man besökt ett vanligt bankkontor därborta, så vet man att det är som att komma in på ett svenskt bankkontor på 60-talet. Vilken byråkrati! Som exempel. På många sätt är vi långt förbi USA i utvecklingen. Men vi får ofta bara se deras "framkant".

Sven sa...

Ingela: Haha, det där klippet var fantastiskt roligt. Precis om samma sak, vår otroliga bortskämdhet. Lägger nog in klippet här i morgon.

Bert: Bra att du punkterar den myten. Jag har aldrig varit i USA, men jag kan tänka mig hur omodernt det är där inom vissa områden, och hur långt vi kommit.

Elisabet sa...

Det finns inga kunder som är mer stressade än pensionärer.

Jag råkade öppna butiken 1 minut för sent en morgon och fick världens utskällning av en man i 65-årsåldern .., detta var nu så UPPRÖRANDE, tyckte han, fast jag lade mig platt och bad om ursäkt.

Pensionärer går gladeligen förbi kön för att lämna pantkvitton eller för "att bara köpa en ask cigaretter" och tro inte att man frågar övriga om det är okej?

Sven sa...

Elisabet: Jag tycker att man ska utvisa alla dessa bortskämda pensionärer till Estland. Så att de får lära sig att veta hut.

Maja sa...

Vad har Estland gjort för ont?

Jag tror att man blir lite "tidsblind" av att inte ha tider att passa. Att man tappar förmågan att skatta tidsåtgång. Därför kommer man för tidigt, därför får man alltid vänta (för länge upplever man), därför frodas otåligheten, därför växer stressen, ...

Sven sa...

Maja: Det är ju ett land som Swedbank lurat av alla pengar. Tänkte att det var ett lämpligt ställe att begrunda sitt öde på.

Bra analys av tidsblindheten. Jag är lite på väg dit själv, eftersom jag alltid kommer i tid eller strax före.

Matildas fikarum sa...

Det är ju lätt att vara efterklok, men jag tänker genast att hur smidigt det gått om de uppmuntrat folk att försöka komma i bokstavsordning. Alla med efternamn på A-C kommer första timmen, alla med D-F klockan två, osv.

Sven sa...

Matildas fikarum: Jo, det skulle nog gå att göra det effektivare på många sätt. Problemet är att det är första gången man gör en sån här sak, och det är svårt att förutsäga hur det kommer att bli. Efterklokheten är svår att få tillgång till, före.