15 september 2009

Niporna

Niporna i Luleå. De ligger ju där på andra sidan älven, och dit åker man aldrig. Området är hela sommaren fylld med norrmän som bor på den närliggande campingen och det ökar inte direkt intresset för ett besök. Men nu, i mitten av september är det lugnt och folktomt och då passade vi på. Som en riktig norrbottning vill man helst vara ensam på de platser man besöker.

Några bilder blev det. Jag har en förkärlek för vattenbilder, och det är väl inte så konstigt. Hade det varit sommar hade vi badat.8 kommentarer:

Bert sa...

Som barn var jag där och badade ibland. Det var en härlig känsla att störta sig utför niporna. Jag har en känsla av att de var brantare förr.

Sven sa...

Bert: Kanske det, sanden förändras nog ständigt. Men troligare är väl att upplevelser när man var barn brukar vara större, högre och brantare.

Brorsan sa...

Fina bilder! Mina bilder blev inget att ha och jag tyckte det var omöjligt att hitta något motiv, men du fick ju flera bra.

Agneta sa...

En gång för länge sedan var Gäddvik just en vik av Luleälven. Huvudfåran gick vid Hägnan, Gammelstadviken och Porsön, men älven bröt igenom vid Niporna och ändrade riktning.Det hade jag velat se!

Sven sa...

Brorsan: Ja, det var inte lätt att få bilder där, och inte var mina heller märkvärdiga. Men om man fotar mycket, till slut blir nåt bra.

Agneta: Det visste jag inte att det var så! Att älven gick förbi Porsön. Men jag har haft svårt att förstå att stora segelfartyg gick här förbi.

Vet du när älven bröt igenom?

Agneta sa...

PorsÖN var en stor och viktig handelsplats.
Tavlan berättar om markägarna. Spännande eller hur? Jag kommer förbi med en del papper och info.Guideturen var intressant!

Anonym sa...

Jag brukar åka till Niporna en solig dag varje sommar och bada. Inte alls många norrmän, dom är längre bort men håller sig helst vid Arcusbadet.
Ett underbart ställe Niporna!!!!

Sven sa...

Agneta: Vad bra att du kommer över med information, väldigt intressant.

Eva Gun: Förlåt mig att jag raljerade om norrmännen Eva Gun....menade inget illa. Jag har aldrig badat vid Niporna, men det såg ju väldigt härligt ut och perfekt för ett dopp!