10 februari 2009

Konsum eller kod

Varje generation har sina egna bojor att befria sig ifrån. Fyrtiotalisterna, 68 års revolutionärer, bröt mot det gamla klassamhällets etiketter och regler. Männen slutade ha kostym och slips, kvinnorna tog av sig bh:n och det kroppsliga idealen blev mer mjuka och velouraktiga. Och så Du-reformen, som Bror Rexed genomförde och förändrade våra tilltal till varandra och som gjorde oss jämnbördiga, oberoende av roll, yrke och klass.

Men 40-talisternas barn, 60-talisterna, började på 80-talet att ha snygga kostymer, köra Porche och det var dags igen för kvinnorna att sminka sig, sätta på sig sexiga underkläder och taighta klänningar, korta kjolar och höga stövlar. Mahjong och växtfärgat försvann medan gamla etikettsregler dammades av igen och unga expediter började nia kunderna.

Hela den stora 68 - revolutionen när ungdomarna bröt med det gamla samhällets aktoritära mönster, återställdes av deras egna barn.

Det är nästan så man måste plocka fram Hegel igen; tes, antites och syntes. För visst, mycket av det som föraktades av 68:orna kom tillbaka, men inte allt. Samhället var förändrat i grunden, syntesen genomförd. Idag finns det möjlighet att både gå omkring i kostym och slips, och i sliten t-shirt och jeans på samma fest. Teser och antiteser blandas i en enda röra, och det går inte lika lätt att skilja på vän eller fiende.

Förr var Sverige delat i två delar. Socialdemokrater och kommunister på ena sidan. Högern, näringslivet och det borgerliga på andra sidan. Tes, antites och så syntesen Landsorganisationen, där rött och blått blandades ihop till en lila sörja.

Själv föddes jag in i socialdemokratin och det kooperativa. Men kooperativa försvann med slopandet av återbäringen eller vinslapparna, som vi kallade det. Och socialdemokratin försvann med Mona Sahlin.

Det känns som det stora kollektiva rörelsernas tid är över, och ideologier talar inte längre. Läser en artikel i Aftonbladet om fildelnings debatten av Anders Rydell. Han skriver att debatten egentligen handlar om en politisk strid mellan lagen (jurister) och datakod (programmerare), och inte mellan artister och nedladdare. Frågan är alltså om det är lagen som skall styra samhället eller tillgången och förståelsen av olika programkoder i datorerna.

Hur ska det gå för oss, som är födda på 50-talet, tänker jag i mitt stilla sinne, när politik numera kan handla om skillnaden mellan lag eller kod. Det var betydligt enklare när man bara behövde välja mellan Konsum eller ICA.

Vi som gick på Konsum röstade rött och de som gick på ICA var borgare. Punkt slut.

*********

Andra bloggare om: , ,

7 kommentarer:

Elisabet sa...

Min första sommar hemma i Malå, när vi hade flyttat hem igen, arbetade jag på Konsum.

Om en Viktig Vara hade tagit slut i affären, gick kunden absolut inte 200 meter bort till Ica och handlade varan där, nej, aldrig i livet.

Det var som att förråda sig själv.

Och hjälp, om nån annan konsumkund skulle upptäcka detta falskspel.

Ica-kunderna däremot, var mer flexibla och kunde handla i ortens två andra butiker - Vivo och Konsum -, till synes rätt bekymmerslöst.

Jag tycker om idén med Konsum, men har arbetat inom Ica i snart trettio år och mer lojala medarbetare än affärsanställda tror jag inte finns på jorden ..-))

Själv röstar jag mittemellan, men kan tycka att Ohly har rätt i mycket och jag tyckte att Alf Svensson var himla sympatisk och på det hela taget är jag en sån där ..."men å andra sidan .." och det blir ingen riktig ordning på såna människor.

Amen.

Sven sa...

Elisabet: Då är du som mig nuförtiden, lite hit och dit. Min pappa var så där som du skriver, skulle aldrig gå på Ica, tills man la ner Konsum på Dombäcksön. Då tappade han tron, och gick på gamla dar även på Ica i Husum, som hette Matrosen. Man diskuterade ofta i mitt hem om man skulle säga Mat-rosen eller Matrosen. Mat-rosen var ju mer logiskt eftersom det var en mataffär.....Vi kunde aldrig helt lösa frågan....:)

Love, literature and gardening sa...

När jag träffade min svägerska första gången för 20 år sen - ja då satt hon som nåt vice kommunalråd eller liknande för moderaterna. Och förkunnade just vid något tillfälle att hon minsann inte handlade på Konsum! Till min otroliga häpnad - jag som älskat att sortera Konsumkvitton åt mormor och mor hela min barndom!
Fast idag - ja då handlar svägerskan lite här och där - ingen ordning alls numera!

Totte sa...

Kan bara stämma in i känslan av förvirring. Det finns ju inga politiska eller ideologiska klädkoder längre. I vart fall inga som jag begriper mig på. Nog var det lättare då, på 70-talet, när valet av skor, byxa, jacka och frisyr tydligt markerade en persons åsikter. Nu måste jag lyssna på allt vad en person säger (och inte säger) för att kunna bilda mig en uppfattning om hur nära varandra vi står i viktiga frågor. För jag vill ju inte vara plump och fråga rakt ut. Har bestämt för mig att det var mer OK att vara plump tidigare. Men det kanske bara är förskönande minnen.

Sven sa...

Love,literature and gardening: Nä, precis, ingen ordning på nånting!

Totte: Det där med att vara plump, jag tror att det var helt ok på 70-talet. Man skulle inte följa etikettsregler t ex vara hövlig. Att vara hövlig var borgerligt. Men numera ska man vara hövlig och kundorienterad. Igen.

Anonym sa...

韓谷屋,金漢城,巴西里,漁人碼頭,人間,鳥語花鄉,鳥語花鄉,花園餐廳,複合式餐廳,複合式,泰式料理,領事館,西子灣,好望角,精品民宿,水悅雅築,水悅雅築,海濱民宿,信義之家,海天依舍,海天,源泰綠地,綠地,時尚民宿,育樂中心,生活民宿,富雅民宿,五號小築,小魚民宿,優質民宿,七星潭,七星海,安莊民宿,紫園,上豪民宿,七星潭,東方戀人,月牙灣,富莉民宿,福田民宿,哇旦民宿,異速館,小荳荳,炭烤,雨果,國賓飯店,夏都,文字燒,月島,文字,法式餐廳,曼波,居酒屋,咖哩事典,原燒,咖哩,紅蟹將軍,上閤屋,百樂,天河,咖啡,鐵板燒,葡萄酒,燒肉庭,藍色狂想,海洋館,麻辣,巴黎春天,泰國餐廳,辛香館

Anonym sa...

Sie lassen den Fehler zu. Es ich kann beweisen. Schreiben Sie mir in PM, wir werden reden. levitra levitra ohne rezept [url=http//t7-isis.org]cialis bestellen[/url]