17 februari 2009

Frågor och svar

Idag ringde min 90-åriga mor. Hon hade fått information i brevlådan om ett preparat som heter Ginko Biloba, som sägs hjälpa mot dåligt minne, yrsel och öronsus. Precis dom sakerna lider min mor av, och hon undrade om jag tyckte att hon skulle köpa en förpackning. Ja, tyckte jag, det kan du väl göra. Men precis som vanligt hade hon redan frågat brorsan i Övik samma sak, och han hade sagt nej, och nu visste hon inte hur hon skulle göra.

Det brukar vara så att om hon vill göra något, och får nej av min bror, så ringer hon och frågar mig som en slags second opinion. Och säger jag ja och hon vill det, så köper hon Ginko Biloba. Men om också jag skulle säga nej så frågar hon Märta eller personal på äldreboendet, tills hon får det svar hon vill ha. Men om hon inte vill köpa Ginko Biloba så lyssnar hon på brorsan i Övik.

Så därför spelar det aldrig någon roll om jag svarar nej eller ja på hennes frågor, hon ser ändå alltid till att fråga andra tills hon får det svar hon vill ha. Det är ett sätt att bestämma själv men alltid lägga beslutet på andra.

Sen frågade min mor vad jag tyckte om Blueberry. Hon har ju både starr och gula fläcken och hon hade fått ett informationsblad i brevlådan som påstod att Blueberry var bra för synen. Det skulle hjälpa både mot starr och gula fläcken. Vad tyckte jag om det, var det en bra idé att köpa ett sådant preparat på hälsokosten? frågade hon intresserat.

Eftersom jag vid förra frågan svarade ja, så provade jag att svara nej, den här gången. Och som vanligt, det visade sig att hon frågat en av personalen samma sak, och personalen hade också svarat nej, och att min mor inte skulle tro på dessa tidningar som kom med posten eftersom det bara är reklam. Så nu hade hon fått två nej på frågan om Blueberry.

Det blir intressant att höra om fortsättningen. Vilken ställning kommer min bror att ta i denna fråga? Kommer Ginko Biloba eller Blueberry att någonsin inköpas till älderboendet i Järved?

7 kommentarer:

Elisabet sa...

Haha ...!

Helt ärligt tror jag att jag kojmer att bli som din mamma ..-)

(Eller värre: redan är det !)

Ingela sa...

Ett annat populärt sätt att icke-fatta beslut är att vänta till det bara återstår ett möjligt alternativ.

Sånt gör mej gaaalen. Särskilt om det är en chef som praktiserar det.

Sven sa...

Elisabet: Ah, vilken självkännedom!

Ingela: Ja, det håller jag med om. Som chef ska man fatta beslut. Men faktiskt inte för snabbt, och inte för sent heller.Eller som Björn brukar säga...Här fattas beslut!

Love, literature and gardening sa...

Haha jag har en kompis som gör precis så, frågar jättemånga personer innan han ska fatta liknande beslut. Vi brukar skoja om det och säga att han går in på Domus i samhället och frågar innan han ska bestämma sig för nåt.
Men alltså, vem säger nej till en gammal dam som vill köpa sig lite hälsa. BARA KÖP! SKYNDA DIG! - hade jag svarat henne.

Anonym sa...

Jag känner en gammal dam som likt din mor provat först Blueberry och sen Ginko Biloba. Inget av dem har tydligen haft någon effekt för när jag frågat hur de fungerade, fnyser hon och byter samtalsämne. Efter en stund säger hon ändå "de där djävlarna luras". Reklamen. Nu hade hon hittat något nytt preparat och undrade över men jag sa att jag tror att de där djävlarna luras.

Maja sa...

HeHE! Sikken listig mamma att snurra upp folk i sina bestyr! På något vis fick jag en rolig känsla av att hon gör som barn brukar göra mot sina föräldrar - spelar ut dem lite mot varandra. "Lite svall kan man väl orsaka även om man numer finns på hemmet", kanske hon tänker?

Egentligen tror jag inte att hon bryr sig om preparaten alls. Men de funkar ju bra som diskussionsämne och anledning till att ringa upp... Så ditt svar är kanske oväsentligt?

Sven sa...

Love, literature and gardening: Det finns alltid en risk att säga ja. T ex om jag säger ja, hon köper produkten och sen fungerar den inte! Vems är då felet..? :)

Anonym: Ja, nog luras de jävlarna...men ibland kan det var värt att bli lurad. Som att köpa en trisslott, det finns alltid en chans, även om den är minimal.

Maja: Precis på pricken! En perfekt analys av vad det handlar om :) Hon har alltid hållit på med sina sjukdomar och hälsopreparat, men av helt andra,sociala syften. Så du har rätt, det spelar ingen roll vad man svarar!