1 februari 2009

Film, hertiginnor och försäkringskassan

I den engelska filmen ”Duchess” gifter sig den väldigt unga Georgiana med den betydligt äldre Hertigen av Devonshire. Georgiana, som spelas av Keira Knightley, blir visserligen hertiginna men hamnar i ett kärlekslöst äktenskap, där hennes viktigaste uppgift blir att ge hertigen en arvinge. Det är 1700-tal och samhällets konventioner är starka och den individuella friheten är begränsad, i varje fall för kvinnor och fattiga människor. Hertigen lever med älskarinnor på sidan om och han inleder ett förhållande med Georginas bästa väninna Bess Foster, som till och med får flytta in i slottet med sina tre pojkar. Till slut, efter många missfall och två döttrar lyckas Georgiana föda en son och har därigenom fyllt sin uppgift. Hon åker till badorten Bath och inleder ett förhållande med Charles Grey, som hon älskar.

Men det hertigen tillåter sig själv är otänkbart för honom att tillåta för sin fru. Som man genomdriver han samhällets krav gentemot kvinnan, och han säger att hon aldrig mer kommer att få se sina barn och att han kommer att ruinera Charles Grey för all framtid. Om hon inte återvänder hem och avslutar sin relation. Vilket hon naturligtvis gör, att förlora sina barn är helt otänkbart för henne. Hennes egen mor är medveten om vad som krävs av en kvinna och hon stöder hertigen till 100 procent.

I den amerikanska filmen Revolutionary Road spelar Kate Winslet och Leonardo Dicaprio medelklassparet April och Frank Wheeler. Frank sitter fast i ett välbetalt men tråkigt kontorsjobb och April är hemmafru som fortfarande sörjer sin dröm om att bli skådespelerska. De lever i en förort i sin fina villa, med sina två barn men de hatar det tråkiga medelklasslivet.De känner sig förmer än alla andra grannar och vill inte fastna som dem. De bestämmer sig för att sälja allt och flytta till Paris, på vinst och förlust. Men planerna går i stöpet när det visar sig att April är gravid samtidigt som Frank erbjuds ett nytt, ännu bättre betalt jobb. Det blir Frank som utifrån sin roll som man och försörjare, genomdriver att planerna överges. April klarar inte av detta och filmen slutar tragiskt.

De båda filmerna speglar samhällets krav på äktenskapet, byggd på de konventioner som är tongivande för sin tidsålder. Men både på 1700-talet och på 1960-talet, då revolutionary road utspelar sig, är det mannen som genomdriver våldet mot kvinnan, som sätter gränserna för vad hon kan göra. Och det är försörjningen som är kärnan i hans makt. Utan hans pengar, kan hon ingenting göra. Och med hjälp av sina pengar kan han ta ifrån henne allt hon har.

Men det är en viss skillnad. 60-talet var det sista decenniet som mannen försörjde kvinnan, i varje fall i Sverige. Och April i Revolutionary Road tänker sig kunna försörja familjen när de kommer till Paris, något som låter helt vansinnigt i grannarnas öron. Och hon försakar inte allt för barnens skull, som hertiginnan gjorde, något som April visar på ett mycket drastiskt sätt. Förändringen av förhållandet mellan könen är på gång, och det handlar om möjligheterna att försörja sig.

Idag, 2009, bygger inte längre äktenskapet på att mannen försörjer kvinnan. Både mannen och kvinnan har arbete och därigenom frihet att skapa sig ett eget liv. Mannen har inte längre makten att driva igenom samhällets konventioner mot kvinnan, även om många män fortfarande utövar våld mot kvinnor i nära relationer. Idag ger inte samhället dem rätt att använda tvång och våld, utan de gör det på eget bevåg.

Samtidigt har kvinnorna börjat ta plats i företag och i styrande församlingar. Den omorganisation av Försäkringskasssan som inleddes av en man, Curt Malmborg, har haft som syfte att förstärka statens makt mot medborgarna genom att centralisera och inte tillåta kunderna att träffa sin handläggare. Man följer inte förvaltningslagen och JO har gett kraftig kritik.

Typiskt nog orkade inte mannen genomföra denna förändring. Istället har en kvinna tillsatts som generaldirektör, Adriana Lender, som ska slutföra den stora odemokratiska förändringen av Försäkringskassan. Samtidigt har en ny sjukförsäkringslag införts där det ingår stora försämringar för sjukskrivna och förtidspensionärer, kanske dens största försämringen i väldfärden på 30 år. Och det är en annan kvinna, socialminister Cristina Husmark Pehrson , som håller i detta.

Idag är det inte självklart att kvinnor är de som är mest empatiska och som försakar för barnens skull, och som pga av sin närhet till det nära livet ser till att stödja sjuka, funktionshindrade och andra utsatta. Nej, det är nu två kvinnor som driver igenom försäkringskasssans förändring till en tvångsapparat som hotar ta ifrån många sjuka deras ersättning. Idag är det ingen skillnad mellan Hertigar och Hertiginnor.

Jag tycker att det är synd, att det inte blev någon skillnad.

**********

Andra bloggare om: , ,

7 kommentarer:

bettankax sa...

Det tycker jag också! Läs-och tänkvärt, som vanligt.

Elisabet sa...

Just det.

Och även på andra områden börjar skillnaden försvinna.

Numera kan en kvinna mörda en annan kvinnans småbarn, utan att verka tycka att det är nåt konstigt med det.

Nu har vi blivit mördare också.

Ingela sa...

Det är tur att jag inte behövt ha så värst mycket kontakter med f-kassan den senaste tiden. Och det är tur att man vid sådana kontakter kommer i håg att så många inom organisationen har mått och mår så dåligt. Det är det enda som har hindrat mej från att löpa amok på kassan. Ja, och så det faktum att min handläggare sitter på en ort 17 mil härifrån.

Sven sa...

bettankax: Ja, man är ju glad om nån orkar läsa, det blir ju rätt långt ibland.

Elisabet: Ja, det är synd att jämlikheten gått åt det hållet.


Ingela: Jag har en kompis som sa upp sig från FK,klarade inte av mentaliteten där. Det är nog svårt för alla som jobbar där, men svårast är det för dom som blir utsatta för alla indragningar och förseningar av ersättning.

Maja sa...

Män premierar kvinnor som uppför sig manligt på arbetsmarknaden och i politiken, så som de har premierat sina "bröder" tidigare. Är det konstigt att det inte blir någon större skillnad?

Sven sa...

Maja: Jaha, då spelar det ingen roll alltså. Om det är kvinnor som kommer fram i politik och på ledande poster, så är det manliga kvinnor, som passar in i mönstret. Tyvärr tror jag att du har rätt.

disa sa...

咕蒂咕蒂,古德曼,咖啡,諾亞方舟,米世代,中法料理,葡萄酒,葡萄,高盧,紅眼樹蛙,亞瑪遜,音樂餐廳,幕府壽司,佐佐義,咖啡,異國麵坊,竹林亭,便宜,掌櫃,貝果,東西廚房,火鍋,江南,素食館,蒂皮屋,紐奧良,音樂餐廳,爵士,咖啡,蟳之屋,居酒屋,巴黎,溫馨小館,蓮西亞,明日,馬卡來,奧瑪,烘培餐聽,西班牙,黛麗莎,布花園,冒煙的橋,花草,園藝,沙發餐廳,餐廳,哈里歐,咖啡,愚人花園,串門子,古柏鎮,棒球,韓式烤肉,韓式烤肉,味蕾工坊,輕食餐廳,餐廳,咖啡館,咖啡,主題餐廳,蘭亭香,炭火,五角冰舖,咖哩拉麵,咖哩,御菇園,料理,壽司,香子屋,向下走