8 februari 2009

Att dela med sig

Kombinationen av en grupp människor kan bli större än summan av de ingående medlemmarna. Så var det med Beatles och så var det med Abba. Men det räcker inte bara med att det plötsligt bildas en grupp som förmerar varandras begåvningar, det krävs också att det är rätt tid, att gruppens musik passar in just i de strömningar som finns just då i samhället.

Det har därför funnit många band, författare och konstnärer som varit otroligt begåvade för sin tid men inte slagit igenom förrän långt efteråt. Tiden har inte varit mogen för deras verk. Då det gäller Abba så kan man säga att de slog igenom på 70-talet i mainstream kulturen men inte förrän idag är de accepterade även i de kretsar som förkastade dem som kommersiellt dravel då det begav sig.

Men ingenting uppstår ur tomma intet, det är alltid en kombination av många saker som sammanfaller just vid det tillfället. Dylan hade inte blivit något utan Woddy Guthrie, Beatles inget utan George Martin, Stones inget utan Chuck Berry, Abba inget utan den tekniska begåvningen Michael B. Tretow osv

All musik, alla konst, all film, bygger på det som funnits tidigare och som ofta funnits i en tid när materialet inte slagit igenom, eftersom det inte passat trenderna, det som varit inne just då. De amerikanska bluesartisterna låg bakom i stort sett det mesta som engelska musiker slog igenom med på 60-talet. Men bluesartisterna fick inte betalt för det. Inom musiken har det alltid varit så att all utveckling har byggt på stöld, av låtar från äldre tider och från andra artister.

Genom internets utveckling och fildelningen håller nya möjligheter på att växa fram, som gör att artister kan få betalt för det de gör, utan att de måste bli livegna och bundna till stora skivbolag. Något viktigt håller på att hända, men industrin och staten kämpar emot.

Jag stödjer därför den köpbojkott som startar imorgon den 9 februari och avslutas 1 mars.
Syftet är att markera under den tid som ungdomarna i The Pirate bay åtalas och rättegången pågår.

Det handlar om att:
inte köpa cd-skivor
inte köpa filmer
inte köpa datorspel
inte gå på bio
inte hyra film

Läs mer om detta på Kulturbloggen.

*********

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

5 kommentarer:

scaber nestor sa...

Tack för stödet och uppmärksamheten.

Jag lägger till dig på listan över bloggare som stöttar bojkotten :)

Sven sa...

Tack! Hoppas att det ger resultat.

Maja sa...

"Home tapeing is killing music" hette det på 70-talet då musikindustrin (inte artisterna) protesterade mot tonåringar som bandade Tio-i-topp och varandras LP-skivor.

Och dog den? Vad jag förstår har musikskaparna bara blivit fler och bättre sedan dess.

Sven sa...

Maja: Ja, och de som laddar ner är också dom som köper mest musik, går mest på bio och köper mest film. Jag tror inte på sådana begränsningar som är på gång.

Anonym sa...

視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,女人,美女,寫真,遊戲,微風,微風,台灣論壇,論壇,plus,論壇,維克斯,情色論壇,性愛,性感,校園,正妹,AV,女優,SEX,走光,a片,免費,A漫,h漫,漫畫,免費,網站,遊戲,文學,遊戲,色情,影片,色教館,色色網,色遊戲,自拍,尋人,偵探,偵探社,徵才,澤井芽衣,衣櫥,內衣品牌,曬衣架,西田麻衣,魔衣盒子,麻將,遊戲,薰衣草,洗衣店,內衣,賴布衣,遊戲,哺乳衣,卯月麻衣,成衣工廠,內衣,月眉,字典,育達,字典,教育大學,緯來,教育局,教育局,育達