17 januari 2009

Den ljusa kustenVi kommer ut på isen i tid och möter soluppgången på isvägen ut till Gråsjälören. Isen är blank och vi åker i en härligt hård sydlig motvind, och vi är fortfarande ensamma på fjärden. Ögonen tåras av både vinden, skridskoåkningens tjusning och den ljusa kustens olidliga vackerhet.
Ute vid Gråsjälören ser vi isbrytaren Ymer med hjälp av lillebrodern Ale bryta sig in Luleås hamn, för att lägga sig tillsammans med Atle och Frej. Den stora isbrytarens framfart gör att havet under isen rör sig och skapar skarpa knallar när isen spricker lite här och där. Mäktiga krafter är i görningen samtidigt som solen sakta tar sig upp över horisonten........och speglar sig i Luleås ansikte som är vänt ut mot havet. Och vi är med om ett skådespel som inte har kostat någon inträdesbiljett, och vi skänker tacksamhetens tanke till Luleå kommuns fritidsförvaltning som plogar och spolar dessa fantastiska isbanor. Under vintern får de Luleå att utveckla sina arealer med tusentals kvadratmeter, som befolkas av människor med anoraker, skaljackor, barnvagnar, skridskor eller pimpelspön. Hur många andra städer kan så enkelt mångdubbla sin faktiska yta, förstora sig på ett så enkelt sätt, som Luleå gör mer hjälp av kung Bore.

Men kontakten med yttervärlden, det ser de nordiska gudarna till att upprätthålla; Ymer, Atle, Frej och Ale. Eller har det kanske fortfarande kontakt med andevärlden? Det kan kännas så när de klyver sig fram i den metertjocka isen.

Andra bloggar om: , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Den ljusa kusten har verkligen fångats till fullo i den tidiga morgonen.

Sven sa...

Anonym: Ja, och en timme senare var det över. Molnen hade kommit in och dämpat ljus och färger. Och vinden blev starkare. Allt förändras på så kort tid. Det är roligt att vara där när det händer.

Bert sa...

Vacker stad! Tur att man bor där.

Sven sa...

Bert: Håller med. Tur att man hamnat just här av alla världens städer..

Milla sa...

Beautiful pictures, as always.
The colours are so vivid that I can almost hear the ice and snow being chrunched under the weight of the human body.

Sven sa...

Milla: Yes, ice and snow, lovely!

Anonym sa...

Vilka fantastiska färger du lyckats fånga i bilden, tack för den upplevelsen!
Anna-Karin iH