29 december 2008

Riktig mat i Katthult

Nu är julen slut och magen putar ut.
Så brukar det vara. När Emil i Lönneberga bjuder fattigstugans alla gamla på Taberaset i Katthult förvånas jag av hur mycket mat som finns på deras julbord. Där finns grynkorv, fläskkorv och potatiskorv. Det finns stekar, revbensspjäll, köttbullar och palt! Och det finns kalvsyltor, pressyltor och naturligtvis vanlig skinka. Och som avslutning en helstekt spädgris garnerad med socker!

Taberaset i Katthult, när alla fattiga rensade faten, hände väl si så där för 100 år sedan. Om man jämför med det kalaset har väl snarare frosseriet minskat genom åren, tvärtom vad man kan tro. Däremot har innehållet i maten, som på Astrid Lindgrens tid innehöll kött, numera övergått till att innehålla kemikalier.

Själv har jag under julen läst två böcker skrivna av journalisten Mats-Eric Nilsson, som handlar matens innehåll. Visste ni t.ex. att våra livsmedel innehåller en rad tillsatser - exempelvis smakförstärkare, färgämnen och konserveringsmedel – som inte är tillåtna i hundmat! När en expert på Jordbruksverket tillfrågades, förklarade han saken så här: ”Människan har sitt fria val... Men djuren kan inte själva läsa innehållsdeklarationen och det är egentligen den enda skillnaden som gjort att reglerna för djurfoder är betydligt strängare”.

Och det stämmer nog. Men läser ni innehållsförteckningarna?
Det flesta är fulla av E-nummer och varje nummer står för en kemiskt framställd tillsats. Brukar ni köpa Balsamvinäger? Den är mörk efter flera års lagring på ekfat, som det står på flaskan. Men läser man på innehållsförteckningen ser man att det är tillsatt ett färgämne, E 150 d, som gör den svart, och det är samma färgämne som används i coca-cola. Man har alltså satt till färgämnet till vanlig vinäger, kallat den för balsamvinäger och höjt priset. Smart.

Livsmedelsverket måste nog vara Sveriges mest korrupta statliga institution. De har sett till att kostråden, hur vi skall äta, rekommenderar så fettsnål mat som möjligt. Till stöd har de flera medicinska experter, t.ex. professor Stephan Rössner, som också samtidigt står på livsmedelsindustrins lönelista.

För att få fram de fettsnåla, och billiga livsmedlen, har man tagit vanlig mat - kött, grädde, mjölk, smör - och tagit bort så mycket fett som möjligt. Istället för fettet har man istället tillsatt förtjockningsmedel...för konsistensens skull, emulgeringsmedel...för att det inte ska skära sig, ytbehandlingsmedel... för att såsen skall se slät ut, färgämnen...för färgens skull, sötningsmedel... istället för sockret, smakförstärkare...för att lura vårt smaksinne, aromämnen...för att simulera den smak som försvann med fettet....osv.

Eller ta vitaminerna som tillsätts i mjölk,välling och mjöl och andra produkter, var kommer dom ifrån?
Produktionen av vitaminer är dyr, komplex och det uppstår besvärliga miljöeffekter, därför är tillverkningen flyttad till Kina och Indien.
B1 (tiamin) syntetiseras ur petrokemiska produkter som utvinns ur stenkol. En av flera tillverkningsmetoder är oxidation med frätande väteperoxid och aktivt kol.
B3(niacin) framställs i en petrokemisk fabrik, utgångspunkten är nafta eller gasol som utsätts för extremt tryck och hetta och blir metan, etylen och vätgas. Därefter blandas vätgasen med kväve för att bli ammoniak, som sedan mixas med syre och blåses genom ett platinafilter för att bli salpetersyra.......jag orkar inte berätta alla detaljer.....men till slut blir det ett vitt pulver. Niacin.

Spektaklet med manipuleringen av våra livsmedel är helt ofattbart. Det mesta som vi äter kommer från kemikalier utvunna ur majs, soja, sten och petroleum. Att bjuda på ett Taberas i Sverige idag är livsfarligt, särskilt för de fattiga, som måste handla den billigaste och därigenom den mest förfalskade maten.

Det känns länge sen Emil bjöd på kalas i Katthult med riktig mat.

Andra bloggar om: , ,

8 kommentarer:

Totte sa...

Jag tycker att det är bra att livsmedelsindustrin och dess manipulationer äntligen avslöjas. För den är inte bara sjuk av kemiska gifter och tillsatser. Den är åksjuk också. Hoppas att vi nu ser slutet på det av statliga verk och myndigheter stödda stordriftsspektaklet inom mathanteringen. Så att vi kan återgå till att handla lokal- och närprodudcerad mat som vi har en möjlighet att hålla koll på. Kanske genom att bara handla kött från djur uppfödda av bönder som vi litar på. Tror dock att vi konsumenter också måste lära oss att handla mer djupfrysta varor samt planera våra inköp lite bättre. Så att vi kan få ett slut på den omfattande matförstörelse som dagens enormna utbud av färska varor skapar. Det är helt enkelt dags för lite revolution i vårt ätande och handlande.

londongirl sa...

Mycket bra inlägg! Jag har läst den först av böckerna och ska läsa den andra nu också. Sen min man och jag läste den fösta så har vi börjat syna alla innehållsförteckningar noggrant. Det finns ju E-nr i så mycket.
Tror som du att Emils mat var av mer äkta vara och nu gäller det för oss människor att komma tillbaka till det så nära som det går tycker jag.
Jag vill inte ha massa kemikalier och konstigheter i maten alls.

Sven sa...

Totte och londongirl: Jag håller med, det måste bli en förändring av det här. Lokalproducerat och mer fryst mat,är nog en bra väg att gå.
För mig kommer det att blir en stor förändring, eftersom jag hittills bara köpt så billigt som möjlig...och aldrig brytt mig om innehållet. Men sent skall syndaren vakna.

Love, literature and gardening sa...

Köpte "Den hemlige kocken" för ett par veckor sen, men jag är lite osäker på om jag VÅGAR läsa den. Hur kunde det bli så? Och på så kort tid? Och vad ska jag äta nu? Hålla egna grisar och odla egna grönsaker låter liksom lite väl stort. Men vi kan ju alltid börja med att bojkotta livsmedel med uppåt 5-10 E-nr - det är väl en god början.

Sven sa...

Love,literature and gardening: Jag pratade med Johan på lunchen, han var också inne på att ta bort de värsta avarterna. Det finns ju livsmedel utan e:n också. Willys inlagda rödbetor var helt naturliga, enligt innehållsdeklarationen. Om nu den är sann.....

smulan sa...

Bra skrivet Sven. Jag har börjat hålla koll på innehållsförteckningarn och e-nummer nu. Det är bra att livsmedelsindustrin börjar synas.

Sven sa...

Smulan: Ja, vi får nog hjälpas åt alla, att förändra systemet.

Milla sa...

OHHHHHHHH Emil i Lönneberga! I am going to write a post about the telefilm, because it was one of my favorites when I was a wee kid, and this winter that I was in rural Bulgaria, they were showing the 1970s episodes on television, at 8am. I CRIED while singing along to sing-dudel-dej sing-dudel-dej
hu-jeda-jeda-mej.