7 december 2008

Avslutandets konst

Hela dagen består av ett antal processer; morgonrutin, arbetsresa, arbete, hemfärd, middag, fritid, sänggående och sömn. Varje process påbörjas och avslutas, innan man går över till nästa.

Livet är en ständig rörelse, processer tar sin början och når sin avslutning och efterföljs av nästa process. Det är därför som början och avslutning har en särskilt stor betydelse i alla livssammanhang. Kanske lika stor betydelse som innehållet i processen.

Ta morgonrutinen till exempel. För att du skall orka kliva upp och starta varje morgon, och hinna till jobbet i tid, behöver du ha fått tillräckligt med sömn. Sömnprocessen startar redan på kvällen innan och förutsättningen är att man kommit i säng i lämplig tid. Och för att komma i säng i tid måste man ha avslutat sina kvällsaktiviteter minst en halvtimme innan sänggåendet. Då kan man koppla av och somna i lugn och ro.

Att komma iväg till jobbet i tid på morgonen beror alltså till stor del på hur man kunnat avsluta i tid kvällen före. Och det gäller alla våra processer; hur man avslutat den föregående processen är avgörande hur nuet gestaltar sig. Att kunna avsluta är därför centralt för ett gott liv.

Om du inte kan avsluta, blir det katastrofala följder. Du kommer inte i säng i tid, försover dig och kommer för sent till jobbet och missar första mötet. Det du skulle ha gjort på morgonen måste du göra lite senare på dagen så att du inte hinner äta lunch, och kommer trött och utschasad till mötet på eftermiddagen och måste jobba över ett par timmar innan du kommer hem till en sen middag, som gör att du är för mätt att somna på kvällen så du ligger vaken snurrar i sängen.... och du somnar först på morgonsidan och du vaknar fortfarande utttröttad för en ny dag på efterkälken.

Ett bra liv underlättas därför om det är inrutat. Att processer börjar och avslutas och där gränserna mellan övergångarna är tydliga. Då kan varje tid på dagen bli optimalt engagerande utan att skapa problem. Håll alltid en lämplig distans till det du håller på med och se till att du inte förlorar dig själv.

Och om du förlorar dig själv i förälskelse se ändå till att behålla så mycket distans, att du kan avsluta processen i tid.

Kärleken däremot, är ingen process. Den har bara en början, inget slut.


Andra bloggar om: ,

8 kommentarer:

Elisabet sa...

Själv ska jag inleda morgonprocessen med att besöka gatans bageri.

Det är en process väl så viktig för det mentala tillståndet.

I alla fall mitt.

(Och som alltid skriver du såå bra!)

Sven sa...

Elisabet: För mig låter det exotiskt att kunna besöka gatans bageri, att gå in och känna doften av nybakat bröd. Härligt!

Här pågår pepparkaksbak i köket, jag väntar med spänning på doften av första gräddningen.
Ha bra processer idag!

Anonym sa...

Så sant, kärleken är ingen process och här blir det också pepparkaksbak idag.

Anonym sa...

Det där om att avsluta skulle platsa fint i P1:s Vid dagens slut!
Snorre

Sven sa...

Anonym: Har smakat första kakan redan. Den var god. Men den är tyvärr slut.

Snorre: Haha, det var väldigt fyndigt. Och en bra idé.

Totte sa...

Oj vad spännande ämnen du tar upp. Skulle du kunna tänka dig att utveckla detta med att förälskelsen är en process som bör avslutas i tid, medan kärleken inte har något slut, ytterligare. Med några rader. Tror nämligen du är något på spåret där.

Leva sa...

Åh, tack Sven, för att du driver lite samma "tes" som jag, om förälskelse och kärlek... :)

Annars tror jag att det är ganska många processer i livet som inte nödvändigtvis måste avslutas, utan som mer... förändras, och blir delvis andra processer...

Men rutiner tror jag också på, i alla fall som "raster" för den vadragliga tillvaron! :)

Sven sa...

Totte: Ja, kanske det. Det är en intressant fråga. Återkommer.

Leva: Det är kul när man är på samma spår. Och det är nog riktigt att många processer böljar fram och går in och ut ur varann. Men det kan vara lite förädiskt som sagt, att glida alltför mycket. Tack för att rutiner finns!