14 september 2008

V(r)edenAtt hålla på med veden; fälla träden, såga, klyva och stapla, det är en manlig sysselsättning. Om man åker runt i norrbottens alla byar så finns ju veden där, nästan varje gård har en stor vedstapel under korrugerat plåt, på tork inför kylan i vinter. Det spelar ingen roll om man har andra uppvärmningssystem, olja, el eller jordvärme, veden finns alltid där som komplement eller till den sjävklara bastun.

Så det är många män som är upptagna av veden, och tur är väl det. Jag tror att veden är otroligt viktig för den äktenskaplig lyckan i norrländska hem. Frustration och irritation hos män kan inte bara resoneras bort, utan testosteronet ger alltid en risk för våldsamma utbrott. Att vid en obehaglig konflikt med hustrun, istället gå ut på vedbacken och klyva några kubikmeter ved ger ett perfekt utlopp för den negativa energin. Ofarligt och samtidigt bra ur energisynpunkt.

Dessutom skall veden travas, i raka snygga travar, som kan konkurrera med grannens staplar. I detta sisyfosarbete kommer den manliga egenskapen tvångsmässig noggrannhet, verkligen till sin rätt. En del män sysselsätter sig med att bygga runda staplar, helt perfekta konstruktioner som är nästan i klass med konstnärliga skulpturer. Det tar tid och det måste vara perfekt. Det är det som är meningen.

Men något har hänt i Sverige. Antalet skilsmässor och våldet mot kvinnor ökar ständigt. Kvinnojourerna har fullt upp med att gömma undan kvinnorna från aggressiva män. Hur kan det komma sig?

Det kan väl finnas många orsaker till det men jag är säker på att de elektriska vedklyvarna har stor roll i det hela. Förr hade ingen råd med elektriska vedklyvar utan yxan har alltid varit redskapet nummer ett. Att klyva med yxa kräver manlig styrka och precision. Men nu säljs vedklyvar för under 2000 kronor och fler och fler har möjlighet att köpa en på Clas Ohlson eller Biltema. Snart äger alla norrländska män en sådan apparat.

Hur ska man nu få utlopp för sin frustration och ilska, när man inte ens kan ta yxan och gå ut och klyva en björkklabb?

En sak är säker. Jag kommer aldrig att köpa en elektrisk vedklyv. Man måste ju tänka på husfriden.

7 kommentarer:

Ingela sa...

Nu när vi har fjärrvärme tar vedhanteringen inte så mycket tid längre. Vi eldar bara i kamin för att vi har lust. Det värsta med vedeldning är att det kan vara så svårt att skiljas från vedklabbarna. Msn blir som personligt bekant med dem när man har mötts så måmga gånger; först vid huggningen, sen barkningen, sen sågningen, staplingen för torkning , klyvningen och till sist staplingen i vedhuset.

Maken är dock en fridsam själ så det går bra ändå.

Milla sa...

This is a very interesting post, and I believe your theory about men not taking their frustrations out through splitting wood (or other kinds of hard work/excercise) but on their women (or children, may I add) can well be applied to my area in the Dolomites, unfortunately.
This and alcohol.

Perhaps splitting wood could be made a compulsory activity for agressive people, men AND women...

Sven sa...

ingela: Tur att du har en fridsam man, nu när ni inte behöver så mycket ved längre.
milla: Jag vet inte om det går fram på engelska, men det är lite humor inblandat i inlägget också, inte bara allvar. Men det är nog bra att kunna avreagera sig ibland, på mer sunda sätt, som t ex att klyva ved.

Elisabet sa...

Inte undra på att pensionvärden går ut och klyver /sågar ved .. hämtar strandved vid havet .., jojo ..., nu förstår jag .., men så är han snäll och godmodig också ..-)

Anonym sa...

När jag var barn fick jag tidigt lära mig att klyva ved, vända vedklabben så den kunde stå själv. När jag blev äldre fick jag prova att hålla fast den med handen och snabbt dra undan när yxan kom. Det var mycket spännande och fortfarande är det en tjusning att klara det. Den koncentrationen gör att man blir snäll och ödmjuk.

Sven sa...

elisabet: Där ser du, det funkar!

anonym:Det var en tufft, att du fick hålla handen och dra undan. Förstår att det var riktigt spännande.

Milla sa...

Ahhhh as usual, humour gets lost in translation :-)