27 augusti 2008

Björklund - Den inre fienden

Att politiker själva skapar problem eller kriser, verkar idag vara ett vanligt sätt att genomföra ideologiska förändringar. Allmänheten skall invaggas i en viss tro, att det förekommer ett särskilt problem, och att det problemet bara kan åtgärdas på ett speciellt sätt. Politikerna iscensätter helt enkelt de problem som stämmer överens med sina egna lösningar.

I den fantastiska engelska serien Den inre fienden som gick på SVT för ett par veckor sedan, visas hur en amerikansk försvarsminister iscensätter en komplott mot ett land i öster kallat Tyrgyzstan . Syftet med komplotten är att skapa en situation som gör det möjligt för USA att med FN:s och omvärldens stöd, starta krig och avsätta landets ledare tillika diktator. Samme diktator som under lång tid haft USA:s och Englands stöd.

Försvarsministern drar sig inte för att låta ett flygplan sprängas i luften för att kunna skylla på det som varande ett terroristdåd. Dessutom skapas genom olika transaktioner falska bevis för att Tyrgyzstan försöker skaffa kärnvapen och kemiska vapen. Parallellerna till Irak är otaliga i serien.

Men det politiska spelet som visas internationellt finns också här i Sverige. Skolminister Jan Björklund har under många år hävdat att den svenska skolan är i kris och att vi har mest skolk, skadegörelse och grovt språk av alla länder i OECD. Han har hävdat att Finland ligger i topp i tabellerna medan Sverige ligger i den undre delen.

Nu har avslöjats i P1-programmet ”Kris i skolan” att Björklund helt enkelt förfalskat eller förvanskat resultaten av de undersökningar han hänvisat till. Egentligen är det så att Sveriges elever ligger över genomsnittet i de flesta ämnen. Likaså ligger bedömningen av skolklimatet över genomsnittet eftersom svenska elever känner sig tryggas av alla som ingår i undersökningen. På punkt efter punkt framkommer att Björklunds påståenden om svenska skolan, som han spridit i massmedia, i tv-nyheter och på DN-debatt, i stort sett saknar grund.

Folkpartiet med Björklund i spetsen, har precis som En inre fiende skapat problem som inte finns. Syftet har varit att kunna genomföra de egna ideologiska lösningarna på de påhittade problemen; mer betyg, hårdare disciplin och mer uppdelning och skiktning mellan studiepresterande och studieomotiverade barn.

En gång i tiden fanns det politiker i Sverige, t ex Per Albin Hansson och Olof Palme, som hade ett engagemang att lösa de problem som verkligen finns i samhället. Det behöver inte hittas på, för de finns där hela tiden.
Klassamhället. Ojämlikheten. Fattigdomen. Segregation. Miljöproblemen.

Nu har vi Björklund som lyckats genomdriva betygsättning i småskolan, trots att det går emot all pedagogisk kunskap. Det är tur att han inte har möjlighet att starta krig mot Tyrgyzstan.

Andra bloggar om: , , ,

5 kommentarer:

Totte sa...

Och än värre är att politiker kan driva kampanjer på falsk grunder ganska länge innan media gör den för all bra journalistik självklara källgranskningen. Detta eftersom en stor del av dagens media styrs av sälj- och påverkansintressen som undan för undan gröper ur grunderna för det fria ordet. Det innebär att det är vi som väljare, konsumenter och medborgare som måste stå för den kritiska granskningen. Annars kan politiker och andra som vill påverka och utnyttja oss lura oss till nästan vad som helst.

Sven sa...

totte: Det har du verkligen rätt i. Att media inte granskat källorna tidigare, det är ju förskräckligt.

bert sa...

Gammelmedia verkar vara lite "bakom". Bloggarna ligger före.

Ett paradigmskifte? Oj, va'tjusit.

Sven sa...

Det är nog så, att gammelmedia är sidsteppade snart. Häftigt!

Anonym sa...

好神拖,料理,幸福,好色,頂好,好事多,好玩遊戲,史萊姆,線上遊戲,A片下載,影城,愛情公寓,貼圖,情色,網站,遊戲,小說,文學,色情,交友,影片,臺灣,小遊戲,論壇,嘟嘟,視訊,小說,言情小說,貼圖,用品,情趣,漫畫,情色網,情色,遊戲,85cc,嘟嘟,網站,18成人,影片,交友,貼圖,圖片,圖片,文章,小說,光碟,微風,影片,漫畫,文學,遊戲,電影,論壇,成人,做愛,aio,小說,聊天室,聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,視訊,聊天,聊天室,聊天室,聊天室,聊天室,免費視訊,交友