8 juli 2008

Cohen, den vuxne mannen

Tänk om man levt på 40-talet. Då hade man byxor som man kunde dra upp över magen, och låta byxlinningen sluta strax under bröstvårtorna. Stora vida byxor, perfekt för den rondör som kommer med åren. En stor fet kulmage gjorde bara att byxorna hölls uppe ännu bättre.

En vuxen man idag måste ha byxorna lika lågt som ungdomarna med de platta magarna dvs byxlinningen liggande på höftkammen. Det gör att den stora magen måste ligga och jäsa över livremmen, och kan inte döljas av snygga gabardinbyxor.

En äldre man idag får därför inget av den pondus som de gamla kläderna gav honom. Istället för den runda, goda och jovialiska gubben från 40-talet, blir mannen av idag en förväxt och överårig tonåring, med svart t-tröja och kulmage hängande över jeansen.

Och hattarna! Tänk på hattarna som männen i 40-talsfilmerna, Gary Grant och James Stewart, bar upp så stiligt. Vad snyggt det var, jämfört med alla kepsar som vi män nu bär med det obligatoriska fula spännbandet baktill.

Allt det här speglar att vi alla numera förblir ungdomar hela livet. Det finns ingen vuxendom längre.
Är det bra eller dåligt? Jag vet inte, kanske det inte gör något att åldersgränser, könsgränser, ja, gränser överhuvudtaget, suddas ut.

När gränser försvinner blir vi mera lika varann. Vi blir människor enbart, oberoende av ålder eller kön. Vår personlighet är det som gäller, inte vilka byxor vi har på oss och hur högt vi dragit dem över magen.

Leonard Cohen är 72 år och drar fortfarande stor publik. Han har en märklig förmåga att klä sig som en gentleman. Naturligtvis i snygg kostym och hatt, precis som på 40-talet.

Leonard Cohen är den ende kvarvarande vuxne mannen i världen.Andra bloggar om: , ,

4 kommentarer:

Totte sa...

Länge leve Mannen, d v s Leonard Cohen. Han är riktigt cool och så långt från den evigt unge och vulgärt vältränade mediamannen man kan komma. Och så sjunger han skitfränt (vuxet uttryck va?).

Milla sa...

"När gränser försvinner blir vi mera lika varann.": I think sometimes this is not true, especially when we consider the borders and people between the 'Old' Western Europe and the 'New' (i.e. old Eastern) Western Europe: the differences are very marked, in everything. A million generations and experiences apart.

Jag haller med er Re: Cohen. Clint Eastwood aven klanningar som en gammaldags gentleman. Nej?

Anonym sa...

Leonard Cohen är stilig i sin kostym och hatt men jag tror att han har behållit den unge mannens kropp. Jag kommer också att tänka på den tidens kvinnor som var rund om magen och förklädet blev allt svårare att räcka till för att knyta där bak. Det liksom harmonierade med mannens upphissde byxor.

Sven sa...

totte: Yes,he´s the man.

milla: Det är säkert både och, när gränser försvinner. Säkert också skillnad mellan gränserna man/kvinna och mellan länder.

anonym:Precis, så var det. Kvinnorna alltid med förkläde, det tänkte jag inte på, att det stämde bra till männens byxor.