13 juni 2008

Lyckad vernissage idag!

Sedan några år tillbaka samlar jag på tändstickstavlor, och har en samling på cirka ett 20-tal. Alla är inköpta på loppmarknader eller Röda korset och ingen tavla har kostat mer än 40 kronor. Som en viktig kulturgärning har jag idag haft vernissage på en utställning av min samling, på socialförvaltningen i Luleå.

Vernissagen var välbesökt, ett 30-tal besökare inmundigade chips, cider och starka upplevelser. Konsthallen i Luleå hade uppmärksammat utställningen och Eva-Gun Jensen kom med en blomma och en fin lyckönskan. Konsthallens medverkan lyfte det hela till den nivå som tändstickstavlan är väl betjänt av och blev genom hennes närvaro accepterad även inom de finkulturella kretsarna. Vidare inkom gratulationer från Ove Hemmendorff i Östersund, ansvarig för sektionen för tändstickskonst inom Postfuturistiska Sällskapet

Jag höll ett inledningstal som återges här i sin helhet:

Tändstickstavlor som hobby

Den förvärvsarbetande svensken hade 1938 fått två veckors lagstadgad semester och arbetsdagens längd hade tidigare maximerats till 8 timmar. På lördagar fick man sluta redan efter lunch.

Nu hade svensken fritid. Men staten, politiker och folkbildare, var oroliga för att svensken skulle slösa bort sin fritid på onyttiga saker. ”De som på måndagsmorgonen kommer uttröttade till kontoret har inte använt sin fritid på det ”rätta sättet” skrev man i katalogen till utställningen FRITIDEN som hölls i Ystad 1938.

Hobbyn var lösningen på problemet. Alla skulle ha en hobby som kunde vara en slags säkerhetsventil från ett tungt yrkesliv. ”En hobby är en god vän” skrev Svenska Dagbladet i en artikel.

På 40-talet kom det massor med tidskrifter, som tex Min Hobby och Hobbyboken, där olika former av hobbysysselsättningar beskrevs med ritningar och byggbeskrivningar. Det var modellbåtar, modellflyg, Meccano, Masonitbåtar, Mosaik, Plastpärlor och så tändstickstavlan, naturligtvis.

Tändstickstavlan var en perfekt hobby. Det enda man behövde var en masonitskiva, tändstickor och ett bra lim. Allt kunde man tillverka hemma i lugn och ro. Dessutom tar det många långa timmar att göra en tavla, och på så sätt går all ledig tid åt, utan att man gör något onyttigt.

Alla som håller på med tändstickstavlor blir harmoniska människor som kommer utvilade till jobbet på måndag.

Jag vill avsluta med Per Albin Hansson ord: ”Det ökade välståndet har medfört att praktiskt taget alla människor har råd att hålla sig med en hobby"


Utställningen kommer finnas kvar under hela sommaren för allmän beskådan. För att se den måste man dock ansöka om passerkort, vilket kan göras här nedan i kommentarsfältet.

8 kommentarer:

Elisabet sa...

Haha .. helt UNDERBART är det!

Maja sa...

Tändstickstavlor fick ett annat värde i mina ögon nu. Inte tycker jag att de är vackra men jag kan beundra niten bakom verket. Den av statsmakterna styrda människans böjda rygg när fritiden dikteras.

Sven sa...

Ja, börja bygga med tändstickor så blir ni harmoniska och morgonpigga!

Totte sa...

Blir verkligen alla harmoniska av att göra tändstickstavlor? Känner mig tveksam rent personligen. För visst är det ett himla pillande? Som att lägga såna där jättepussel ungefär. Hugah!

Teg sa...

fantastiskt!

Ett sånt bra tal.

Hobby är en kul folkhemssyssla.

Sven sa...

totte: Det är själva behärskandet av otåligheten som är hemligheten. När man håller på att explodera av irritation över en tändsticka som man inte får på plats, och ändå bara fortsätter, det är då man lär sig något om tillvaron.

Precis som när man sitter och mediterar och det kryper i hela kroppen efter att suttit blick stilla i 20 minuter, men man ändå bara sitter ändå.

teg: Tack. Visst, det är roligt med hobbies. Lycka till på turnén.

Anonym sa...

Hej Sven!
Vi kommer att visa en utställning med tändstickstavlor och andra föremål på Tidaholms Museum. Vi öppnar utställningen redan den 13 februari 2010.
Skulle du vilja kontakta oss angående din samling och dina erfarenheter av tändstickskonst?
Ring gärna oss på tfn 0502-606192.

Med vänlig hälsning,
Hanna Eklöf
Tidaholms Museum

Anonym sa...

Hej, vet du möjligtvis om det finns några svenska konstnärer som fortfarande håller på med Tändstickskonst?

och om du har deras namn

Tacksam för svar.